Companii

Farmaciile cu laborator reprezintă sub 1% din totalul unităţilor deţinute de primii patru retaileri farma, iar trendul este spre renunţarea la acest business

La nivel naţional activează circa 8.000 de farmacii, dintre care un sfert, circa 2.000 de unităţi, sunt în portofoliul primilor patru jucători.

La nivel naţional activează circa 8.000 de farmacii, dintre care un sfert, circa 2.000 de unităţi, sunt în portofoliul primilor patru jucători.

Autor: Georgiana Mihalache

05.08.2019, 16:14 621

♦ Patru dintre cele mai mari reţele de farmacii au în total 77 de unităţi cu laborator în care prepară medicamente, la un total de 2.000 de puncte de vânzare ♦ O reglementare din 2010 a permis farmaciştilor să renunţe la partea de laborator ♦ Dezvoltarea medicamentelor şi cererea scăzută din partea medicilor au determinat marii jucători să nu mai investească într-o receptură de farmacie.

Costurile pentru deschiderea unui laborator în incinta unei farmacii sunt în jur de 3.000 de lei (bani necesari echipamentelor), la care se adaugă lunar cheltuieli cu materia primă, utilităţile şi salariile farmaciştilor, potrivit răspunsului oferit de reprezentanţii Ropharma, al şaselea jucător din piaţa farmaceutică din România. Marii jucători cu sute de farmacii la nivel naţional spun însă că trendul este spre renunţarea la partea de laborator, iar decizia de a menţine sau nu câteva locaţii la nivel naţional depinde de cererea medicilor sau a pacienţilor. Ministerul Sănătăţii, autoritatea care aprobă cererile de înfiinţare de farmacii, nu a putut furniza date privind numărul total de farmacii cu laborator, invocând faptul că nu deţine aceste cifre.

„Cu toate că trendul actual este de renunţare la receptura din farmacii, pacienţii noştri ştiu că în farmaciile Dona pot fi preparate produsele magistrale prescrise de către medici, beneficiul principal fiind personalizarea ingredien­te­lor/dozelor pentru fiecare pacient în parte“, a spus pentru ZF Mihaela Ungureanu, CEO al Farmaciilor Dona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO