Companii

Facturile la energie au scăzut cu 4,5% de la începutul liberalizării, dar românii tot plătesc mai mult decât ungurii

Facturile la energie au scăzut cu 4,5% de la începutul...

Autor: Roxana Petrescu

13.10.2016, 00:00 327

Implementarea calendarului de liberalizare a preţurilor la energie pentru po­pulaţie, proces demarat în vara anului 2013, s-a suprapus peste un context de piaţă fa­vorabil marcat mai ales de scăderea preţu­rilor la energie şi prin absenţa introducerii unor noi categorii de taxe în facturi.

Acum, 70% din energia pe care o consumă un apartament se cumpără de pe piaţa liberă, abilităţile de negociere ale furnizorilor fiind deja vizibile în discountu­rile obţinute de la producări.

Potrivit celor mai recente informaţii publicate de Eurostat, în perioada 2013-2016 preţul la energie achitat de un consumator casnic a scăzut cu circa 4,5%, aceasta fiind de altfel perioada în care s-au făcut primii paşi în aplicarea calendarului de liberalizare. La nivel european, în perioada analizată au fost state europene care s-au confruntat cu scumpiri dramatice, cum este cazul Islandei, unde facturile au crescut cu aproape 25%, sau al Greciei, unde consumatorii plătesc cu aproape 13% mai mult acum faţă de 2013. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO