Companii

Fabricile de zahar isi impart cotele de productie negociate cu UE

10.09.2004, 00:00 32

Cele noua fabrici importante de zahar vor demara, in curand, negocierile pentru impartirea cotelor de productie alocate Romaniei dupa momentul aderarii la UE.
Acestea isi vor imparti, in functie de productiile pe care le-au realizat in perioada de referinta 1998-2002, o cantitate de 537.000 de tone de zahar din care 109.000 de tone de zahar din sfecla de zahar, 329.000 de tone din zahar brut si o cantitate de 9.900 de tone de izoglucoza, un zahar lichid obtinut din porumb si folosit in industria alimentara.
"Din cei noua jucatori importanti care exista acum vor ramane probabil trei-patru. La momentul aderarii, piata se va situa cam la aceleasi valori de anul trecut", spune Emilian Dobrescu, general representative la Agrana Romania, cel mai mare jucator de pe piata romaneasca, cu vanzari anul trecut de 68 de milioane de euro. Romania va trebuie sa-si tripleze in 2007, productia de zahar obtinut din sfecla de zahar, care anul acesta se va ridica la doar 30.000 de tone. Dobrescu sustine ca fabricile de zahar au puterea sa sustina un asemenea ritm de dezvoltare in urmatorii doi ani.
Romania ar putea beneficia de pe urma actualei reforme a zaharului din UE, in urma careia pretul de interventie de 632 de euro/tona a fost inlocuit cu un pret de referinta, cu o putere mult mai mica ca a primului, de doar 421 de euro/tona. Si producatorii de sfecla de zahar vor primi o subventie mai mica pentru tona de sfecla de la 47 de euro la doar 27 de euro cu doar trei euro mai mica fata de ceea ce primesc producatorii romani de la stat si de la fabricile de zahar. Urmare a acestei situatii exista posibilitatea ca suprafetele cultivate cu sfecla de zahar in Romania sa creasca in anii urmatori si implicit si cota de productie a tarii noastre.
Producatorilor interni de zahar nu le-a fost acceptata propunerea de marire a taxelor vamale pentru importurile de zahar alb si zahar brut, in schimb acestia au reusit sa incheie un protocol cu Vama pentru o monitorizare a posibilelor importuri de zahar ieftin de pe piata mondiala.
Piata zaharului s-a ridicat anul trecut la circa 215 milioane de euro. Fabricile de zahar de la Roman, Bod, Ludus, si Corabia proceseaza zahar din sfecla de zahar iar cele de la Liesti, Urziceni, Calarasi si Buzau rafineaza zahar brut. Fabrica de la Oradea este singura care proceseaza ambele tipuri de zahar. In urma cu zece ani, in Romania existau 33 de fabrici de zahar care producea peste 500.000 de tone de zahar din sfecla de zahar.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO