Companii

Fabrică la vânzare: Lichidatorul cere 15 mil. € pe activele Celrom Drobeta Turnu Severin

Autor: Mirabela Tiron

14.09.2011, 00:04 914

Fabrica de hârtie şi carton Celrom din Drobeta Turnu Severin, aflată în faliment şi controlată de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a fost scoasă din nou la vânzare de către lichidatorul judiciar pentru un preţ de pornire de 15 milioane de euro, potrivit unui anunţ făcut de lichidatorul judiciar - cabinetul individual de insolvenţă Emil Popescu.

Pentru vânzarea în bloc a activului funcţional al Celrom se va face o licitaţie publică cu strigare. Încă din vara anului trecut fabrica a fost scoasă la vânzare pentru un preţ de pornire de 20 mil. euro, dar cu toate că au fost organizate în jur de 30 de licitaţii, nu s-a găsit niciun cumpărător, potrivit lichidatorului judiciar.

800 de creditori

Fabrica, ce are în proprietate 42 de hectare de teren, este deţinută cu un pachet de 51% de către AVAS, 38% de salariaţi, 10% SIF Banat Cri­şana, iar restul alţi acţionari.

În iunie 2009 Celrom Drobeta Turnu Severin a intrat în insolvenţă la cererea BRD, unul dintre creditorii companiei, după cum anun­ţa preşe­dintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) Mircea Ursache. Compania avea datorii estimate atunci la 16 mili­oane de euro. Compania are 800 de creditori, printre care BRD, BCR, CEZ şi ANAF. BRD şi BCR şi-au cesionat creanţele către alte companii. La o lună de la intrarea în insolvenţă 560 dintre cei 640 de salariaţi ai combinatului au fost trimişi în somaj.

Compania avea în 2009 o cifră de afaceri de 3,5 milioane de lei (830.000 euro) şi pierderi de 7,7 milioane de lei (1,8 mil. euro), la un număr de 430 de angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. În 2005 compania avea o cifră de afaceri de 65,6 milioane de lei, pierderi de 5,6 milioane de lei şi un număr de angajaţi de 875, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Există interes?

"Trebuie să recunosc că aceasta este o informaţie importantă. Voi anunţa vânzarea Celrom în consiliul de administraţie, având în vedere că această firmă are o linie de producţie pentru hârtie de maculatură, pe care noi nu o avem", a declarat Gheorghe Crăciun, directorul general al companiei Someş Dej, care produce hârtie. Someş Dej face parte din grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza.

Crăciun a spus că preţul i se pare cam mare, însă are convingerea că la următoarele licitaţii preţul va scădea. Fabrica lui Vuza a fost în stand-by o perioadă de timp, linia de producţie hârtie fiind scoasă din funcţiune. "În această industrie toată lumea se confruntă cu dificultăţi", a spus Crăciun.

Contactat de ZF, Vladimir Cohn, proprietarul producă­torului de carton Ecopack Ghimbav, a declarat că nu îl interesează achiziţia fabricii Celrom.

O industrie lovită

Consumul de hârtie şi carton era estimat în urmă cu câţiva ani la 36 de kilograme pe cap de locuitor, faţă de media europeană de peste 80 de kilograme pe cap de locuitor. Din cauza condiţiilor dificile de pe piaţa de hârtie în 2008 trei mari producători, Ambro Suceava, Celhart Donaris Brăila şi Letea Bacău, îşi închideau instalaţiile de producţie de celuloză, ceea ce a însemnat scăderea cu 24% a producţiei de hârtie de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO