Companii

Fabrica gigantului Emerson de la Cluj, la un pas de 1 miliard de lei. În 2019, Emerson a avut un număr mediu de 2.615 angajaţi, cu 189 de oameni mai mulţi faţă de anul anterior

Fabrica gigantului Emerson de la Cluj, la un pas de 1...

Autor: Laurentiu Cotu

19.08.2020, 09:30 11545

Compania Emerson SRL, parte a concernului american Emerson cu vânzări globale de aproximativ 18,4 mld. dolari, a raportat pentru 2019 o cifră de afaceri de 955,9 mil. lei (201,7 mil. euro), în creştere cu 5% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finan­ţelor. Compania a avut anul trecut un profit net de peste 56,1 mil. lei (11,8 mil. euro), mai mult cu 3% faţă de anul precedent, conform datelor publice.

Operaţiunile Emerson în Cluj deservesc în principal clien­ţii companiei în Europa. Americanii mai deţin pe piaţa lo­­cală şi un birou Emerson Automation Solutions la Bu­cu­reşti, pentru activităţi de vânzări şi service, unde lu­crea­ză aproximativ 50 de angajaţi, potrivit unor informaţii furni­zate an­terior de companie. Concernul american Emerson a vân­dut în ultimii ani anumite afaceri şi şi-a transformat acti­vită­ţi­le globale, de la cinci la două plat­for­me principale de acti­vi­ta­te, Emerson Auto­ma­tion So­lu­tions şi Emer­son Com­mer­cial & Resi­den­tial Solutions.

Divi­ziile Leroy-Somer şi Techni­ques Control au fost vân­dute de Emerson ja­po­­nezilor de la Ni­dec Cor­po­­ration, în ca­drul unei tran­­zacţii glo­bale evaluate la 1,2 mld. dolari. Emer­son a final­izat vânzarea plat­­­formei de afaceri Net­work Power, în luna de­cem­­brie 2016, şi a uni­tă­ţilor de afaceri Leroy-Somer şi Tech­niques Control, în luna mai 2017. Şi operaţiunile din România ale divizilor Leroy-Somer şi Techniques Control au fost in­clu­se în această vânzare, fiind transferate în proprietatea Nidec.

De la declararea stării de urgenţă, munca la domiciliu a de­venit obligatorie pentru majoritatea angajaţilor Emerson, excep­ţie făcând oamenii direct implicaţi în activitatea de pro­ducţie. Pentru aceştia s-au implementat măsuri supli­men­tare de igienă a spaţiului de lucru, echipamente de protecţie şi orga­nizare a procesului de producţie, precum şi respectarea distan­ţei sociale, ţinând cont de toate cerinţele de siguranţă, au transmis anterior oficialii Emerson din România. Gigantul ame­rican Emerson, cu vânzări globale de aproximativ 18,4 mld. dolari în 2019, a dezvoltat la Cluj-Napoca, în parcul Tetarom II, un campus industrial pe o suprafaţă de 12 hectare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO