Companii

EY: În prima jumătate a anului, ofertele publice iniţiale globale au scăzut cu 21%, însă perspectiva rămâne una pozitivă, în ciuda încetinirii, pieţele IPO globale au ţintit o creştere de 5%

EY: În prima jumătate a anului, ofertele publice...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

28.06.2018, 12:25 75

În prima jumătate a anului 2018 au fost înregistrate 660 de listări de oferte publice iniţiale (IPO), în scădere cu 21% faţă de semestrul I din 2017, însă, în ciuda încetinirii, pieţele globale IPO au atras 94,3 miliarde de dolari, marcând o creştere de 5%, arată un studiu transmis joi de EY.

Potrivit EY, riscurile şi incertitudinile provocate de divergenţele geopolitice şi schimbările politicilor comerciale au contribuit la declinul activităţilor de listări publice iniţiale (IPO) de la nivel global din trimestrul al II-lea 2018.

„În prima jumătate a anului au fost înregistrate 660 de oferte publice iniţiale, în scădere cu 21% faţă de primul semestru al anului 2017. În pofida acestei încetiniri, pieţele IPO globale au atras 94,3 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2018, marcând o creştere anuală de 5% şi atingând cea mai mare valoare a veniturilor de prim semestru de după 2015”, se arată în raportul trimestrial „EY Global IPO trends: Q2 2018”.

„Statisticile globale privind listările publice în primul semestru al anului 2018 au înregistrat o scădere a volumului faţă de perioada similară a anului 2017, în pofida unor cotaţii mai mari pe unele dintre cele mai mari pieţe ale lumii. Din fericire, condiţiile economice continuă să fie încurajatoare, cotaţiile acţiunilor sunt ridicate în multe părţi ale lumii, iar ratele dobânzilor rămân la un nivel redus. În acest context, preconizăm o revenire a activităţii IPO în al doilea semestru al anului 2018”, a declarat Martin Steinbach, EY Global şi EY EMEIA IPO Leader.

Raportul EY precizează că pieţele de capital din America, în ciuda volatilitatăţii, au înregistrat un prim semestru solid în 2018, cu o creştere a veniturilor de 31% şi o valoare de 35,5 miliarde de dolari. Statele Unite recâştigă, astfel, prima poziţie în topul regiunilor în ceea ce priveşte valoarea subscrierilor, pentru prima dată după 2014.

„NYSE şi NASDAQ s-au clasat între primele trei burse la nivel mondial în ceea ce priveşte veniturile atrase în semestrul I 2018 şi au contribuit semnificativ la creşterea anuală de 18% a numărului de tranzacţii faţă de 2017”, se menţionează în raport. „Acest avânt puternic este în mare parte rezultatul unor performanţe bune, mai ales în SUA, unde listările publice au înregistrat randamente medii în prima zi, de peste 10%, iar performanţa preţului acţiunilor post-IPO a depăşit indicele global al acţiunilor. Listările publice din SUA au reprezentat 83% din volumul total şi 85% din veniturile de pe bursele din Americi în primul semestru al anului 2018”, potrivit EY.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO