Companii

EY: Aproape jumătate dintre investitorii străini din România şi-au anulat, diminuat sau au întrerupt investiţiile în 2020

EY: Aproape jumătate dintre investitorii străini din...

Autor: Roxana Rosu

25.11.2020, 15:33 306

Aproape jumătate dintre investitorii străini din România (46%) şi-au anulat, diminuat sau au întrerupt investiţiile în 2020, în timp ce 51% nu au operat nicio modificare în proiectele de investiţii planificate, arată un studiu realizat de EY.

„Investiţiile străine pot deveni o forţă pentru dezvoltarea economică a României în perioada post-pandemie. Însă, pentru a fi considerată o destinaţie atractivă pentru investiţii, România trebuie să îşi reformeze abordarea de atragere a acestor proiecte. Având în vedere că pandemia a accelerat adoptarea tehnologiei, practicile durabile şi reorganizarea lanţurilor de aprovizionare, România va fi nevoită să se adapteze rapid şi eficient la aceste tendinţe emergente şi, implicit, la aşteptările actuale ale investitorilor într-un mediu de afaceri care a suferit modificări majore”, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România şi Moldova şi Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală şi de Sud-Est şi Regiunea Asiei Centrale.

În pofida dificultăţilor create de criza sanitară, atunci când privesc în perspectivă, investitorii sunt totuşi optimişti: 41% dintre ei consideră că România va fi mai atractivă din punctul de vedere al investiţiilor străine directe după încheierea pandemiei.

Operaţiunile legate de logistică/lanţuri de aprovizionare şi de producţie reprezintă principalele atracţii pentru investiţii în rândul a 35% şi, respectiv, 34% dintre respondenţi.

În opinia investitorilor, sectoarele cheie care pot favoriza dezvoltarea economică a României în următorii ani sunt agricultura, sectorul IT şi industria de transporturi şi auto.

Pentru creşterea competitivităţii ţării, educaţia, transformarea tehnologică şi infrastructura sunt principalele zone problematice în care România ar trebui să investească şi să-şi concentreze eforturile pentru a le îmbunătăţi.

În 2019, au fost anunţate în România 78 de proiecte de investiţii directe, marcând o scădere de aproximativ 28% comparativ cu anul anterior (113 proiecte în 2018) şi plasând ţara noastră pe locul al 15-lea în Europa în topul atractivităţii.

Cu toate acestea, valoarea ISD s-a menţinut relativ la acelaşi nivel, de 5.26 miliarde euro (2018) vs. 5.17 miliarde euro (2019).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO