Companii

Expur Urziceni face o fabrica de biodiesel cu 20 mil. euro

29.06.2006, 18:43 88

Producatorul de ulei de soia Expur Urziceni va investi 20 de milioane de euro pentru construirea unei fabrici de biodiesel, fondurile urmand sa fie asigurate din surse proprii si credite bancare, potrivit informatiilor publicate in Monitorul Oficial.
La contractarea creditelor vor fi constituite garantii asupra bunurilor mobile si imobile existente in patrimoniu sau dobandite recent de societate.
Reprezentantii companiei nu au facut comentarii pe marginea acestor informatii pana la inchiderea editiei.
Printre companiile care au anuntat ca vor sa construiasca rafinarii specializate in productia de biodiesel se numara grupul portughez Martifer, Argus Constanta si grupul de firme Racova Com-Agro-Pan.
Expur Urziceni a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 241 mil. lei (66,9 mil. euro), in crestere cu 13% in lei fata de 2004. In aceeasi perioada, compania a inregistrat insa pierderi de 21 mil. lei (5,8 mil. euro), in conditiile in care in 2004 compania inregistra un profit de 2,58 mil. lei (600.000 euro).
"Pierderea va fi acoperita din profitul contabil al anilor urmatori", informeaza raportul companiei.
Adunarea Generala a actionarilor Expur a aprobat incheierea unor contracte de imprumut bancar, pentru finantarea capitalului de lucru in vederea achizitionarii de seminte de oleaginoase, de la BRD Groupe Societe Generale - credit maxim 15 mil. dolari, Raiffeisen Bank - maximum 15 mil. dolari, Anglo-Romanian Bank Bucuresti - maximum 20 milioane de dolari si Alpha Bank Romania - 15 mil. dolari. Aceste credite vor fi garantate cu stocurile de materii prime, disponibilitatile din conturile bancare si prin cesionarea creantelor.
Anul trecut, majoritatea companiilor de pe piata uleiurilor vegetale au raportat rezultate financiare mai slabe decat in 2004, cu profituri reduse, chiar daca volumele livrate pe piata au fost mai mari decat cele din anul precedent. Aprecierea monedei nationale si cresterea ofertei de ulei de pe piata au determinat modificari ale pretului, uneori chiar sub costuri.
Producatorul de ulei Unirea Iasi, detinut de gigantul american Bunge, a incheiat anul trecut cu o pierdere de 3,4 milioane de euro (12,37 mil. lei) fata de un profit net de circa 2,2 mil. euro in 2004. In aceeasi perioada, pierderile Olpo Podari, detinut de un alt grup american, Cargill, au crescut de peste patru ori, pana la 46,2 milioane de lei (12,7 mil. euro).
Cei mai importanti jucatori de pe piata sunt grupurile americane Bunge si Cargill, precum si companiile romanesti Argus Constanta, Agricover Buzau, Ultex Tandarei. Prutul Galati sau Expur Urziceni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO