Companii

Expur negociază o finanţare de 80 mil. € de la BERD

Expur negociază o finanţare de 80 mil. € de la BERD
01.08.2010, 23:20 63

Grupul elveţian Alimenta Group, acţionarul firmei ExpurUrziceni, producătorul mărcii de ulei vegetal Ulcom, activ şi pepiaţa de biodiesel, încearcă să atragă o finanţare de 80 demilioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şiDezvoltare (BERD) pentru creşterea capacităţii de producţie şiextinderea afacerii.
Potrivit informaţiilor existente, elveţienii se află în acelaşitimp în proces de vânzare a afacerii către gigantul francezSofiproteol, care ar putea prelua o afacere constând într-o fabricăde ulei vegetal şi una de biodiesel, în cadrul cărora lucrează 572de persoane. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, ExpurUrziceni a avut anul trecut o cifră de afaceri de 85 mil.euro.
"BERD analizează acor­darea unei finanţări de 80 de milioane deeuro pentru dezvoltarea firmei Expur SA, o companie româneascăpro­cesatoare de uleiuri vegetale, în sud-estul ţării. Acest creditar ajuta Expur la creşterea capacităţii de producţie, îmbunătăţireaeficienţei şi a calităţii produselor, extinderea afacerii cu noiproduse şi majorarea cotei de piaţă în Ro­mânia", potrivitreprezentanţilor BERD.
Creditul ar urma să fie împărţit în două tranşe (60 mil. euro şi 20mil. euro) şi sindicalizat către mai multe bănci comerciale.Conducerea BERD va analiza pe 1 septembrie această finanţare.
Elveţienii ar urma să vândă afacerea cu uleiuri din România, dar nuşi cele 13.000 de hectare agricole deţinute în zona Călăraşi, pecare se cultivă rapiţă, floarea-soa­relui, grâu, orz şiporumb.
Expur a investit în 2008 circa 20 de milioane de euro într-ofabrică de biodiesel. Întreaga afacere este eva­luată acum la circa60-100 de milioane de euro, sumă care ar urma să fie plătită decătre francezii de la Sofiproteol, care au afaceri de 5,5 mili­ardede euro la nivel mon­dial.
Expur Urziceni este unul dintre cei mai importanţi producătorilocali de ulei, o piaţă cu vânzări anuale de peste 200.000 de tone,dominată de companiile americane Bunge şi Cargill. Printrejucătorii locali semnificativi se numără companiile ArgusConstanţa, Ultex Ţăndărei şi Prutul Galaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO