Companii

Exporturile de fructe de pădure româneşti au crescut de două ori şi jumătate în pandemie. Letonia, în top cinci ţări de export. „Bogăţia din Carpaţi este foarte căutată peste hotare, putem să creştem cantitatea exportată dacă găsim culegători să recolteze fructele de pădure de pe crestele munţilor“

România are peste 300 de cultivatori de fructe de pădure şi o producţie anuală estimată între 23.000 şi 30.000 de tone de fructe de pădure, această nişă dezvoltându-se rapid în ultimii ani datorită cererii mari pentru aceste produse şi datorită accesului la fonduri europene pentru înfiinţarea unor astfel de culturi.

Autor: Florentina Niţu

22.02.2021, 20:15 242

În perioada ianuarie – noiembrie 2020, România a exportat aproape 7.000 de tone de fructe de pădure peste hotare, în valoare de 25 mil.euro, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. În 2019, România a exportat fructe de pădure, atât din flora spontană, cât şi din plantaţiile producătorilor români, în valoare de 11 milioane de euro, de circa 2,5 ori mai mică decât cea de anul trecut.

„Cererea din afară este mare, iar piaţa fructelor de pădure creşte în fiecare an cu aproximativ 10%. De altfel, noi, exportatorii, am mărit şi zona de desfacere, de la o ţară la câteva ţări. Anul trecut, compania noastră a exportat 2.000 de tone de afine din plantaţiile producătorilor români din toată ţara“, a spus pentru ZF Florin Coman, proprietarul companiei Rofresh Fruit Export, unul dintre cei mai mari exportatori locali de fructe de pădure, cu venituri de peste 20 de milioane de lei în 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO