Companii

Exporturile aduc 95% din afacerile Sandoz

01.10.2009, 23:12 38

Compania farmaceutica Sandoz, care detine doua facilitati deproductie pe piata locala la Targu-Mures, estimeaza ca exporturilevor ajunge in acest an la 95% din cifra de afaceri, comparativ cu50% in anii precedenti.

"Am crescut procentul din vanzari care merge la export, inconditiile unui climat dificil pe piata locala, pe fondul reduceriipreturilor", a spus Iztok Sever, country head al Sandoz Romania siBulgaria.

Principalele piete de export ale Sandoz sunt majoritateastatelor din Europa, dar si Statele Unite si alte zone. "Aproape infiecare luna semnam noi contracte", mai spune Server.

Unitatile de productie ale Sandoz au generat anul trecut o cifrade afaceri de 68,9 mil. euro si pierderi de 8,5 mil. euro, conformdatelor de la Ministerul de Finante. Acest nivel al businessuluiclaseza Sandoz in primele cinci locuri intre producatorii demedicamente, potrivit datelor centralizate de ZF.

In timp ce fabricile din Targu-Mures exporta cea mai mare partea productiei, vanzarile din Romania sunt asigurate prin importuride la alte fabrici din grup.

Dupa ce Ministerul Sanatatii a operat reduceri de preturi pentrumedicamentele din import, Sandoz spune ca a retras produse de pepiata, insa nu a precizat numarul acestora, ci doar ca generau 10%din cifra de afaceri.

"De asemenea, am renuntat sa mai lansam jumatate din produselepe care intentionam sa le aducem pe piata locala." Pentru 2009,compania pregatea 10-20 de lansari. Reprezentantul Sandoz a maispus ca situatia dificila va continua, in 2010 exista posibilitateasa nu lanseze niciun produs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO