Companii

Exportul, colac de salvare pentru Philip Morris

15.06.2010, 23:28 36

Exporturile Philip Morris România, producătorul ţigaretelorMarlboro şi Parliament, au ajuns în acest an la două treimi dinproducţie, cu circa cinci procente mai mult decât ponderea deţinutăîn 2008, potrivit datelor furnizate de companie. Afacerile localeale grupului sunt de 516 mil. euro.

Producătorii de ţigarete s-au confruntat în acest an cu undeclin abrupt al vânzărilor la nivel local, de 40% în medie, pecare îl pun pe seama creşterii abrupte a accizelor la tutun de laînceputul lui 2010, care a dus o parte din consum în zona neagră apieţei.

Cea mai mare piaţă din FMCG, estimată la două miliarde de euro,s-a contractat astfel în primul trimestru cu un ritm mult mai maredecât celelalte segmente mari din sector, precum alimentele,băuturile sau detergenţii, care s-au oprit la rate de declin decirca 10% în volum.

Cum au reacţionat producătorii de ţigarete?

"Producţia noastră locală este în acest moment la parametrinormali, în condiţiile în care două treimi din volume se duc pealte pieţe din Uniunea Europeană. Exporturile sunt un colac desalvare pentru industria ţigaretelor în contextul actual, însă nueste uşor să le creşti, pentru că piaţa Uniunii Europene secontractă şi ea", a declarat Andrei Vasilescu, Corporate AffairsDirector al Philip Morris România. "Pentru creşterea exporturilorne batem cu celelalte fabrici din grup", a mai spus managerul.

Producătorul Marlboro are 10 fabrici în Uniunea Europeană,inclusiv cea din Otopeni, de lângă Bucureşti, iar acesteaaprovizionează cele 27 de pieţe din spaţiul comunitar.

Şi ceilalţi producători mari de ţigarete au pariat pe creştereaexporturilor de la fabricile locale în ultimul an, potrivit datelordin piaţă. Piaţa de profil este dominată de trei companii de talieinternaţională, British American Tobacco, Philip Morris şi JapanTobacco International.

JTI, companie care deţine în portofoliu branduri precum Winstonsau Winchester, a anunţat recent că va disponibiliza în următoarelepatru luni 128 de angajaţi din divizia de vânzari, ceea cereprezintă 20% din personal. Aceasta este cea mai dură măsurăanunţată până acum pe piaţă.

"Pe termen scurt şi mediu nu preconizăm disponibilizări laPhilip Morris România", a precizat Vasilescu. Compania a anunţat înfebruarie trimiterea în şomaj tehnic a celor 450 de angajaţi dinfabrică pentru două săptămâni.

Lobby pentru a diminua contrabanda

Producătorii de ţigarete au făcut lobby în ultimele 5-6 luni laautorităţile statului pentru implementarea unor măsuri de combaterea contrabandei cu produse din tutun. Ei aşteaptă acum intrarea învigoare a Ordonanţei de Urgenţă pentru combaterea evaziuniifiscale, care prevede înăsprirea sancţiunilor pentru comercianţiiilegali, o taxă suplimentară pentru duty-free-uri de 100.000 deeuro pe an pentru fiecare magazin şi măsuri mai stricte de controlal activităţii acestor retaileri.

Vasilescu a mai spus că pe piaţă s-a resimţit în ultimele 3-4luni o diminuare a contrabandei cu ţigarete, după ce în ianuarieaceasta ajunsese la un vârf de 36% din consumul local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO