Companii

EXCLUSIV ZF. Topul celor mai mari tranzacţii din România în 2022: În total, au fost parafate peste 220 de deal-uri, dar mai puţin de zece dintre ele au sărit de 100 mil. euro. Ca volum, piaţa a mers bine, dar se vede o scădere a valorilor

Autor: Cristina Roşca

15.01.2023, 12:23 398

♦ În 2022, pe fondul unei inflaţii galopante, dobânzile au început să crească ♦ Scumpirea banilor a dus la o precauţie mai mare în rândul investitorilor când vine vorba de modul în care investesc ♦ În condiţiile prudenţei cumpărătorilor, evaluările au scăzut.

Anul 2022 a fost unul bun pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, cu peste 220 de tranzacţii parafate, conform unei ana­lize ZF care a adunat toate deal-urile anunţate anul trecut. Nu au fost incluse tranzac­ţiile cu o valoare oficială declarată de sub 0,5 mil. euro, nici cele cu o valoare estimată de ZF sub acest prag. Altfel, în realitate, numărul acordurilor ar fi şi mai mare.

Astfel, în volum, piaţa locală de M&A a mers bine în 2022, un an marcat de o inflaţie record, de peste 17%, una dintre cele mai mari din Europa. Totuşi, în valoare se observă o serie de schimbări în piaţă.

Mai exact, jucătorii din sectorul de fuziuni şi achiziţii spun că anul este împărţit în două. Aşa s-a întâmplat şi la nivel global, nu doar în România. Prima jumătate a fost încă bună, cu bani mulţi şi ieftini şi cu apetit din partea cumpărătorilor în pofida inflaţiei şi în pofida războiului de la graniţa României. A contat şi că în primele luni ale anului s-au încheiat unele negocieri care datau din 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO