Companii

Esteve, Renault: Romania nu mai este o piata emergenta

21.09.2008, 15:13 25

"Nu as mai putea folosi termenul de tara emergenta pentru Romania. Acum este o piata integrata in Uniunea Europeana, care recupereaza pozitii fata de tarile dezvoltate si exploateaza beneficiile integrarii", a spus Esteve.

El a comparat situatia economiei romanesti cu cea a Spaniei sau a Irlandei din urma cu cativa ani, perioada in care economiile acestor tari inregistrau cresteri peste media Uniunii, impulsionate de sectorul imobiliar si de industrie. Totodata, el a amintit de efectele crizei financiare internationale si pe plan local, in special in sectorul imobiliar si in piata automobilelor noi.
"Piata auto locala sufera la fel ca si cea europeana. Puterea de cumpararea a populatiei este afectata, dar aici contribuie fara dubiu si importurile masive de automobile second hand, ceea ce este ingrijorator", a spus Esteve.
Pe piata din Romania insa grupul va trece, potrivit reprezentantului citat, peste criza datorita ofertei de automobile produse local, a cresterii productivitatii din uzina, dar si datorita programului de innoire a parcului auto national, chiar daca acesta a fost demarat mai tarziu in acest an. Prin programul mentionat Automobile Dacia a vandut circa 7.000 de automobile in Romania.
Esteve a explicat paradoxul scaderii vanzarilor Dacia pe piata interna concomitent cu o crestere importanta pe pietele Europei de Vest prin segmentele diferite de consumator urmarite in fiecare caz.
Astfel, pe pietele externe cu o scadere importanta a vanzarilor de autoturisme noi, precum Spania, Ucraina, Germania sau Franta, Logan nu concureaza direct cu oferta producatorilor vestici, ci mai degraba cu ofertele second hand.
"De aceea, pe aceste piete avem un portofoliu de clienti cu totul diferit", a completat Esteve. Grupul Renault detine o cota de circa 31%-32% din piata auto locala, lucru nemaiintalnit pe nicio piata de provenienta a vreunui alt producator auto.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO