Companii

Eşecul liberalizării pieţei energiei: nimeni nu a renunţat la vechile Electrici

Autor: Roxana Petrescu

20.03.2011, 23:58 127

Niciun consumator casnic nu şi-a exercitat dreptul de a-şischimba furnizorul de energie electrică în cei aproape patru ani depresupusă liberalizare a pieţei de electricitate.

Deşi din iulie 2007 populaţia poate teoretic să schimbeseviciile vechilor filiale Electrica cu ofertele unor companii cumsunt chiar Energy Holding de exemplu, în realitate nimeni nu şi-aexercitat acest drept dintr-un motiv cât se poate de simplu: în locde un preţ mai bun, casnicii nu ar face decât să iasă de subprotecţia reglementării, ceea ce ar însemna facturi mai mari.

"Ca urmare a liberalizării pieţei de energie, un singurconsumator casnic şi-a manifestat intenţia de a-şi schimbafurnizorul de energie, fără succes", spun reprezentanţii Electrica,cel mai mare furnizor şi distribuitor de energie controlat destatul român.

Răspunsurile sunt similare şi din partea celorlalţi furnizori deenergie electrică aşa cum este cazul cehilor de la CEZ sau alnemţilor de la E.ON.

"Deşi teoretic toţi clienţii, inclusiv cei casnici, potbeneficia de energie din piaţa nereglementată, practic aceastăenergie este considerabil mai scumpă decât cea din piaţareglementată de către

ANRE, deci clienţii casnici aleg să rămână captivi din motivefinanciare", explică la Mirela Dima, directorul general executiv alCEZ Vânzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO