Companii

Erste: Pretul petrolului va atinge un nou nivel record de 123 dolari pe baril in 2012

Erste: Pre]ul petrolului va atinge un nou nivel record de 123 dolari pe baril in 2012

Autor: Roxana Pricop

05.03.2012, 12:32 344

Analiştii grupului austriac Erste Bank estimează că preţul petrolului va atinge nivelul record de 123 dolari pe baril în 2012, din cauza lichidităţii crescute de pe pieţele financiare, a dobânzilor reduse şi politicilor monetare pentru majorarea ofertei monetare adoptate de principalele bănci centrale ale lumii.

Preţul mediu pentru ţiţeiul Brent a crescut la un nou nivel record, de 111 USD pe baril în 2011. Chiar şi ajustat în funcţie de inflaţie, acest preţ a depăşit nivelul din 2008 şi a fost mai mare decât cel din timpul celui de-al doilea şoc petrolier din 1979/1980. Factorii care au susţinut majorarea preţului petrolului au fost oferta şi tensiunile care s-au răspândit anul trecut din Maroc până în Iran. De asemenea, politica monetară tot mai expansionistă implementată de Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED), Banca Centrală Europeană, Banca Angliei şi Banca Chinei a avut un efect stimulativ. Faptul ca FED este pregătit acum să continue politica de dobândă zero până la sfârşitul anului 2014 ar trebui să influenţeze pozitiv întregul sector al materiilor prime, în special petrolul şi aurul. Analiştii Erste cred că astfel s-au stabilit bazele pentru atingerea de noi recorduri. "Preconizăm un preţ mediu de 123 USD pe barilul de ţiţei Brent în 2012", a declarat Ronald Stoeferle, analist materii prime în cadrul Erste Group. În Europa, preţul mai ridicat al petrolului ar putea afecta în curând economia.

Luni, 5 martie, preţul petrolului este de 105,7 dolari/baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO