Companii

Erste cumpara actiunile BCR detinute de salariati

26.04.2006, 00:00 65

Austriecii ofera salariatilor un pret mai mic decat cel platit la privatizare.

Erste Bank Austria, care urmeaza sa preia pachetul majoritar al celei mai mari banci din Romania, le-a propus oficial salariatilor BCR ca in schimbul pachetului de 8% pe care-l detin sa primeasca fie bani, fie actiuni Erste.

"Noi am distribuit deja scrisori catre toti angajatii care detin actiuni BCR. Le propunem doua variante prin care sa le preluam actiunile: pe de o parte plata in cash a actiunilor la un pret care nu a fost fixat inca sau le oferim posibilitatea ca la acelasi pret sa primeasca echivalentul in actiuni Erste", a declarat pentru ZF Michael Mauritz, directorul de comunicare al Erste Bank.

"In trimestrul al treilea, probabil, in luna septembrie, le vom face o oferta formala, cand vom comunica si pretul pe actiune. Pretul pe actiune pe care-l vom oferi angajatilor va fi mai mic decat cel de la momentul privatizarii, pentru ca acel pret pe actiune includea si un premium", a mai spus reprezentantul Erste Bank.

Banca austriaca urmeaza sa plateasca statului roman si celor doi investitori institutionali - BERD si IFC - 7,65 euro pentru o actiune BCR. Salariatii BCR au cumparat actiunile la un pret de 13.500 lei vechi, ceea ce insemna circa 0,3 euro pe titlu la vremea respectiva, adica in 2004.

Erste a semnat la finele lunii decembrie contractul de achizitie pentru 61,88% din BCR pentru care trebuie sa plateasca 3,75 miliarde euro. Erste nu a facut inca o oferta celor cinci SIF-uri, care detin impreuna peste 30% din BCR.

Conducatoriii SIF-urilor au avut o discutie preliminara cu Erste la inceputul anului. SIF-urile cer ca BCR sa fie listata la Bursa de la Bucuresti, varianta care este inclusa in contractul de privatizare, dar operatiunea ar trebui sa aiba loc in trei ani.

Austriecii nu prea agreeaza varianta listarii BCR, ci mai degraba a listarii Erste pe Bursa de la Bucuresti, asa cum s-a intamplat cu banca preluata din Cehia - Ceska Sporitelna.

La finele lunii februarie, in prima conferinta sustinuta la Bucuresti, Andreas Treichl, presedintele bancii austriece, a declarat ca este dispus sa cumpere toate actiunile BCR, inclusiv cele ale SIF-urilor.

Actiunile detinute la BCR sunt cele mai importante active ale SIF-urilor si din acest motiv conducatorii acestora nu vor sa renunte usor la ele. Daca ar incasa banii, SIF-urile nu ar avea unde sa-i plaseze mai departe intrucat economia romaneasca nu poate absorbi peste noapte 1,8 miliarde de euro, cat reprezinta pachetul de 30% din BCR la pretul platit de Erste la privatizare.

BCR, cea mai mare banca din Romania, a obtinut anul trecut un profit net de 202 milioane de euro la active de aproape 9 miliarde de euro.

Pentru acest an este estimata o crestere a activelor bancare cu aproximativ 40% catre valoarea de 13 miliarde de euro, potrivit presedintelui executiv al BCR, Nicolae Danila.

Acordarea in procesul de privatizare a unor actiuni catre salariati a reprezentat pentru toti dintre ei o afacere pe care o prinzi "o data in viata". La BCR, salariatii castiga in doi ani de cel putin 15 ori suma investita.

La Petrom, salariatii pot cumpara actiuni la pretul platit de OMV la privatizare. Pretul actual de pe piata al titlurilor Petrom este de 2,5 ori mai mare fata de cat trebuie sa plateasca salariatii.

La Bancpost s-a intamplat la fel, salariatii castigand de cateva ori in momentul in care Eurobank EFG a facut o oferta sa le cumpere toate actiunile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO