Companii

Eric Stab, preşedinte şi CEO Engie România: Tranziţia energetică înseamnă soluţii pentru viitor. Ne vom concentra asupra acestei probleme, iar România va putea participa la discuţiile de la Bruxelles

ZF Power Summit 2020

Eric Stab, preşedinte şi CEO Engie România: Tranziţia...

Autor: Alexandra Cepăreanu

17.02.2020, 11:17 200

Eric Stab, preşedinte şi CEO ENGIE România, spune că pentru compania pe care o conduce tranziţia spre energia verde înseamnă dezvoltarea soluţiilor pentru viitor, iar în acest sens Engie România are o serie de proiecte care au ca obiectiv îmbunătăţirea eficienţei energetice.

„Pentru noi gazele nu înseamnă doar o tranziţie energetică ci şi o componentă a soluţiilor de viitor. Putem produce şi distribui gaze cu impact mai mic pentru mediul înconjurător, şi astfel reducem emisiile de carbon. În viitor, ne vom concentra asupra acestei probleme, iar România va putea participa la discuţiile de la Bruxelles cu privire la acordul ecologic care trebuie să protejeze mediul înconjurător. România trebuie să negocieze la Bruxelle, să fie dispusă să contribuie activ la acest proiect. Însă, trebuie să se ţină cont de nivelul de la care pleacă România şi resursele cu care poate contribui”, a spus Eric Stab, preşedinte şi CEO Engie România, în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2020.

Preşedintele Engie a adăugat că România nu are încă o schemă de sprijin pentru companiile de profil, dar nici o schemă de protecţie pentru consumatorii vulnerabili. De asemenea, Eric Stab a fost prezent şi anul trecut în cadrul evenimentului Power Summit 2019, în cadrul căruia a ridicat problema lipsei unei scheme de protecţie pentru consumatorii vulnerabili.

„România nu are în prezent o schemă de protecţie adecvată pentru consumatorii vulnerabili. Cum putem susţine costurile dezvoltării energiei regenerabile şi să îi protejăm pe consumatorii vulnerabili fără o astfel de schemă?”, a întrebat Eric Stab în cadrul conferinţei Power Summit 2020. 

 

Alte declaraţii:

Vom pune accent pe energia regenerabilă şi vom investi bani în acest sector.  Situaţia depinde de schemele de sprijin care vor fi impelementate în România pentru promovarea energiei regenerabile. 

ENGIE a investit 1,2 miliarde euro în România, de la momentul privatizării până în prezent, în cei 15 ani de când suntem pe piaţa de aici, din care circa 720 milioane de euro în modernizarea şi extinderea distribuţiei de gaze naturale operată de companie.

Anul trecut am investit 75 de milioane de euro, din care cea mai mare parte a fost alocată modernizării reţelei de gaze naturale.

Vom continua să investim şi în 2020, şi în anii următori. Vom continua să investim în aceleaşi direcţii ca până în prezent? Probabil că nu, aşa cum lasă se înţeleagă acest panel, mai ales având in vedere Green Deal, care modifica prioritatile de investitie din sectorul energetic la nivel european cu impact si pe plan local/national. ENGIE nu va ieşi de pe piaţa din România şi vom continua să fim liderul pieţei de energie.

În acest an, ne confruntăm cu un număr mare de provocări şi ne-am dori să primim şi soluţii pentru ele. După cum ştiţi, anul 2020 este un an important în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei de gaz natural.

Asistăm la cea mai importantă transformare pe care sectorul nostru a suferit-o în ultimii 100 de ani. Consider că importanţa energiilor regenerabile va creşte din ce în ce mai mult. În prezent ENGIE instalează panouri fotovoltaice, dar ne gândim şi la ce schemă de ajutor trebuie implementată pentru continua dezvoltarea resurselor regenerabile în România. De asemenea, ENGIE a instalat peste 120 de staţii de încărcare electrică pentru diferiţi clienţi. 

 Peste 10 ani, ENGIE Romania se va concentra, în mare parte, pe activităţile din prezent: vom gestiona reţeaua de distribuţie de gaze naturale, care, cel mai probabil va fi extinsă. Până atunci, vom fi investit o sumă considerabilă în această extindere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO