Companii

Enterprise Investors: Piata nu ne-ar fi permis continuarea cresterii Artima in acelasi ritm ca pana acum

Enterprise Investors: Piata nu ne-ar fi permis continuarea cresterii Artima in acelasi ritm ca pana acum

In 2005, PEF V a achizitionat reteaua Artima controlata de omul de afaceri Florentin Banu pentru 17 milioane de euro

04.12.2007, 16:43 101

"In aproximativ trei ani, vanzarile Artima s-au triplat, atat datorita unei dezvoltari organice, cat si extinderii retelei. Nu ne-am fi bucurat de aceeasi crestere in urmatorii ani, pentru ca pe piata romaneasca concurenta se intensifica", a spus Wozniak.
Polish Enterprise Fund V (PEF V), un fond de private equity administrat de Enterprise Investors, a primit doua oferte de 55 mil. euro pentru Artima, potrivit unor surse din piata. Una dintre acestea a fost inaintata de Carrefour cu care a semnat acordul de vanzare la finele lunii octombrie. Retailerul francez Carrefour a intrat in negocieri de achizitie a supermarketurilor Artima in luna septembrie.
Fondul a primit 4-5 oferte pentru reteaua de magazine din partea unor investitori strategici, unii dintre acestia nefiind inca activi pe piata locala, au mai spus surse din piata.
Wozniak nu a dezvaluit numele sau numarul ofertantilor pentru Artima, motivand existenta unor clauze de confidentialitate in contractul incheiat cu Carrefour.
In prezent, tranzactia este analizata de Consiliul Concurentei.
Enterprise Investors (EI) este aproape de un alt exit pe piata din Romania, fiind in stadiul initierii negocierilor pentru vanzarea pachetului minoritar de actiuni detinut la compania Siveco, conform declaratiilor lui Jacek Wozniak. Acesta nu exclude posibilitatea ca Polish Enterprise Fund V sa realizeze noi investitii in retailul romanesc in viitor. In medie, investitiile PEF V intr-o companie se intind pe o perioada de trei ani. Exit-ul din actionariatul retelei Artima a adus fondului o suma de peste trei ori mai mare decat investitia realizata in aceasta afacere.
In 2005, PEF V a achizitionat reteaua Artima controlata de omul de afaceri Florentin Banu pentru 17 milioane de euro. Enterprise Investors a dezvoltat lantul de supermarketuri de la 14 la 21 de unitati utilizand doar resurse proprii ale retailerului, au declarat anterior reprezentantii EI. Dupa preluare, EI l-a numit la conducerea Artima pe Clemens Petsch-nikar, fost sef al retelei de supermarketuri Billa in Romania, si a schimbat imaginea magazinelor Artima printr-un rebranding.
Petschikar a adus alaturi de el la conducerea retelei o intreaga echipa de manageri (sefii unor departamente precum financiar, vanzari sau achizitii) cu care a lucrat anterior, managementul Artima fiind la acea data si pe lista actionarilor nesemnificativi ai companiei.
Artima mizeaza pe vanzari nete de
95 mil. euro in acest an, valoare tripla fata de cea inregistrata in anul 2004.
Tranzactia dintre Carrefour si Artima marcheaza intrarea celui mai mare operator de hipermarketuri de pe piata locala (dupa valoarea vanzarilor in 2006) pe segmentul supermarketurilor.
Dupa finalizarea tranzactiei, magazinele Artima ar putea fi redenumite Carrefour, strategia retailerului francez fiind operarea mai multor formate de magazine sub acelasi brand. Jucatorii din piata se asteapta ca in urmatorii ani, Carrefour sa achizitioneze alte retele de supermarketuri de pe piata romaneasca, pentru a-si consolida pozitia pe acest segment.

Carrefour in supermarketuri
55 mil. euro - valoarea tranzactiei
discutiile Carrefour cu PEF V pentru Artima au durat circa doua luni
PEF V a extins Artima de la 14 la 21 de unitati

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO