Companii

EnergoBit decide într-o săptămână dacă renunţă definitiv la construcţia de parcuri fotovoltaice

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Carol Dan

07.01.2014, 18:08 112

Grupul EnergoBit din Cluj-Napoca va decide într-o săptămână dacă renunţă definitiv la investiţiile în construcţia de parcuri fotovoltaice, după ce anul trecut a oprit proiectele din cauza modificării legislaţiei în domeniu, a declarat Ştefan Gadola, unul dintre fondatorii grupului. „Într-o săptămână vom decide dacă renunţăm definitiv la ele, unele mai sunt încă în analiză. Este vorba de şapte proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de 30-35 MW“, a afirmat Gadola. Pentru construcţia unui MW în panouri solare este necesară o investiţie de aproximativ 1,5 milioane de euro, astfel că pentru instalarea a 35 MW costurile s-ar ridica la 52,5 milioane de euro. El a adăugat că EnergoBit „merge înainte“ cu proiectele de producţie a energiei eoliene, care însumează o putere de 27,5 MW. 

Compania EnergoBit a fost înfiinţată în 1990, fiind specializată în domeniul echipamentelor şi lucrărilor pentru industria energetică. Fondul polonez de investiţii Innova Capital a preluat, la finalul anului 2012, un pachet reprezentând 53% din acţiunile EnergoBit. Guvernul a decis anul trecut că producătorii de energie regenerabilă vor primi mai puţine certificate verzi. Pe lângă scăderea numărului de certificate verzi, guvernul a hotărât să amâne, de la 1 iulie 2013, acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în energie verde. În România se află în funcţiune centrale eoliene de 2.500 MW, reprezentând peste 10% din capacitatea de producţie a energiei electrice, şi peste 700 MW instalaţi în panouri fotovoltaice.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO