Energie

ZF Power Summit 2023. George-Sergiu Niculescu, secretar de stat, Ministerul Energiei: Nivelul de fonduri pe care Ministerul Energiei îl pune la dispoziţie investitorilor este unul fără precedent. După aproximativ 10 ani, energia verde redevine starul investiţiilor din sectorul energetic din România

ZF Power Summit 2023. George-Sergiu Niculescu, secretar...

Autor: Alexandra Matei

21.02.2023, 11:03 420

George-Sergiu Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a spus în cadrul ZF Power Summit 2023 că o certitudine în acest moment este faptul că tot mai multe companii manifestă din nou un apetit crescut pentru instalarea de noi capacităţi de producţie.

Pentru anul 2022, afirmă el, a fost centralizată situaţia autorizaţiilor de înfiinţare de capacităţi depuse la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), raportându-se 800 de MW anul trecut.

„Pentru anul 2022, am centralizat situaţia autorizaţiilor de înfiinţare de capacităţi depuse la ANRE şi suntem undeva la 800 de MW. Faptul că companiile manifestă apetit din nou pentru instalarea de noi capacităţi de producţie este o certitudine. Vedem că piaţa este din nou efervescentă, vedem tranzacţii şi vedem că investitorii îşi doresc din nou să vină. Vedem practic al doilea val de regenerabile în România”, a spus George-Sergiu Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, în timpul conferinţei ZF Power Summit 2023.

Alte declaraţii:

@ Pe final de sezon de iarnă vedem că preţurile sunt scăzute, iar din punct de vedere al asigurării securităţii aprovizionării cu gaze naturale şi cu energie electrică nu am avut niciun fel de probleme pe toată durata sezonului rece.

@ Cea mai mare provocare a fost să combatem preţurile ridicate la energie electrică şi la gaze naturale. Aici au fost ultra-discutate măsurile pe care Guvernul le-a luat – vorbim de ordonanţele de urgenţă care au fost adoptate în vederea plafonării şi compensării facturilor.

@ Toate aceste măsuri sunt măsuri pe termen scurt. Vorbim de o situaţie fără precedent, cu care ţările din Europa şi companiile din energie nu s-au mai întâlnit. Vorbim despre creşteri de preţuri – dacă am fi avut aceste discuţii în 2019, spre exemplu, nu am fi putut să concepem că un MW se poate tranzacţiona pe piaţa zilei următoare cu 2.500 de lei, cu 3.600 de lei. Sunt lucruri pe care nimeni nu avea cum să le prevadă. A fost nevoie de măsuri. Guvernul României nu putea să asiste pasiv. Modificările au venit pentru a trata punctual o situaţie fără precedent. Aceste măsuri trebuiau să fie luate în aşa fel încât consumatorul casnic sau noncasnic să fie protejat. Sunt măsuri pe termen scurt.

@ Trebuie să menţionăm că nivelul de fonduri pe care Ministerul Energiei îl pune la dispoziţie investitorilor este unul fără precedent. După aproximativ 10 ani, energia verde redevine starul investiţiilor din sectorul energetic din România, iar Ministerul Energiei vine în sprijinul acestor investiţii prin fondurile din PNRR, cât şi prin Fondul pentru Modernizare.

@ Sumele certe care vor intra în proiecte sunt: 457 mil. euro din PNRR, 475 mil. euro din contracte semnate de minister cu Transelectrica şi, în plus, din Fondul pentru Modernizare, prin schema pentru autoconsum vor veni 550 mil. euro, din cea pentru autoconsum pentru societăţi comerciale, încă 500 mil. euro, iar din cea pentru producţie de energie din surse regenerabile pentru societăţi comerciale, tot 500 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO