Energie

ZF Power Summit 2023. Florin Spătaru, ministrul Economiei:Gazul din Marea Neagră este o oportunitate pentru România, dar este important ca producţia de gaz să fie asociată şi cu un preţ acceptabil, care să ducă la o competitivitate crescută în sectoarele industriale

ZF Power Summit 2023. Florin Spătaru, ministrul...

Autor: Cristina Bellu

23.02.2023, 10:42 289

Florin Spătaru, ministrul Economiei, suţine că gazul din Marea Neagră reprezintă o oportunitate pentru România, dar trebuie avut în vedere faptul că gazul este un produs energetic de tranziţie şi este foarte important ca în acest moment producţia de gaz să fie asociată şi cu un preţ acceptabil, care să ducă la o competitivitate crescută în sectoarele industriale.

“Anul trecut am avut gaz disponibil, nu au fost întreruperi ale furnizorilor de gaz, dar pe de altă parte am avut o scădere a producţie industriale în decembrie 2022 tocmai datorită competitivităţii. Cred că acesta este elementul principal de care trebuie ţinem cont. Disponibilitatea resurselor energetice şi modul în care acestea duc şi la creşterea competitivităţii. De fapt acesta este problema principală pe care o avem”, a spus Florin Spătaru, în cadrul conferinţei ZF Power Summit 2023.

Alte declaraţii:

♦ Este important să discutăm în acest moment de parcursul economiei româneşti şi modul în care tranziţia energetică şi toate aceste schimbări vor impacta economia locală. Considerăm că tranziţia energetică reprezintă o oportunitate, dar trebuie să privim cu atenţie cum va fi făcută.

♦ Dacă ne uităm direct la această explozie a investiţiilor în energie regenerabilă putem să constatăm nu doar pentru România, ci pentru toată Europa că aceste echipamente care vor trebui să fie puse în funcţiune nu sunt produse în Europa, deci practic nu avem capacitatea necesară de a produce panouri solare sau morile eoliene în totalitatea lor. Dar, peste toate acestea, instalarea unor capacităţi de energie regenerabilă cu investiţii corespunzătoare în producţia de hidrogen poae reprezenta un nou avânt pentru economia europeană.

♦ România este poziţionată foarte bine din punct de vedere geografic- putem beneficia atît de energie solară, cât şi eoliană, dar pe de altă parte acestă energie trebuie transformată în hidrogen, iar aceste procese trebuie să fie implementate în proiectele industriale pe care le dezvoltăm.

♦ În industria siderurgică- toate furnalele sau unităţile de producţie din industria siderurgică vor trebui transformate în oţelării electrice. Acest lucru înseamnă că vom putea să folosim hidrogenul. Deja sunt fonduri europene alocate pentru decarbonare, iar aceste proiecte trebuie implementate cât mai rapid pentru a avea o industrie siderurgică cu impact minim în emisiile de CO2 şi un preţ corespunzător al oţelului care în România este competitiv.

♦ Pe de altă parte, transformarea producţiei de fertilizatori din gaz în hidrogen şi introducerea acestei noi materii prime în procesele de prodcţie, reprezintă obiective imediate. Banii sunt alocaţi atît prin PNRR cât şi prin alte programe operaţionale. Important este să dăm drumul la aceste apeluri şi să accesăm fondurile cât mai rapid pentru că un astfel de proiect durează câţiva ani.

♦ La nivelul întregului lanţ de aprovizionare vedem că aceste crize suprapuse au dus la întreruperea lanţurilor- şi criza materiilor prime, dar şi criza echipamentelor sau unor produse esenţiale au dus la diminuarea competitivităţii economiei europene, nu doar a Românei.

♦ Creşterea în industrie vine din aceste scurtări ale lanţurilor de aprovizionare. România este o ţară industrială, avem infrastructură, doar că va trebui să investim mult în dezvoltarea capacitţilor de producţie. Creşterea economică poate veni de aici pentru că asigurarea bazei pentru producţia industrială şi integrarea întregului lanţ de valoare este un obiectiv pe care toate ţările europene îl au.

♦ Dublarea PIB-ului este posibilă odată cu dezvoltarea lanţurilor de valoare, nu numai exploatări de materii prime, nu doar producţia de oţel, aluminiu sau produse chimice, ci integrarea lor în produse finite care pot fi livrate pe piaţa unică europeană. Pe de altă parte, simpla dublare a PIB-ului nu este suficientă. Această dezvoltare economică şi dezvoltare industrială trebuie să vizeze decarbonarea, economia verde, competitivitate şi includerea componenetei digitate în produsele pe care le livrăm.

♦ Investiţiile în acestă direcţie sectoriale care să atace aceste nişe de competitivitate vor putea duce la dublarea PIB-ului, dar şi la creşterea industrială sustenabilă.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO