Energie

WSJ: Masivul declin al preţurilor petrolului este made in the USA

WSJ: Masivul declin al preţurilor petrolului este made...

Autor: Catalina Apostoiu

26.11.2018, 00:05 474

Declinul preţurilor petrolului capătă amploare în con­diţiile în care creşterea puternică a producţiei industriei pe­tro­liere americane este dublată de o slăbire a creşterii economiei mondiale, scrie Wall Street Journal.

Preţurile petrolului au scăzut cu 7,7% la sfârşitul săptă­mânii trecute, un declin masiv după orice standarde, acestea fiind acum cu aproape o treime mai mici decât la începutul lunii octombrie. Preţul ţiţeiului american a închis şedinţa de tranzacţionare de vineri la 50,42 de dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din ultimul peste un an.

Preţurile se îndreaptă acum către cel mai amplu declin de o lună de la sfârşitul anului 2014, potrivit CNBC.

Traderii dau vina pe un mix de factori, scrie WSJ. Creşterea economică din afara SUA a încetinit, generând temeri că cererea de petrol va scădea de asemenea. În Germania dependentă de petrol, un indice PMI a atins un minim pe patru ani, sub nivelul aşteptat de economişti.

Arabia Saudită şi OPEC se vor întâlni pe 6 decembrie la Viena pentru a discuta un plan de reducere a producţiei, însă investitorii sunt sceptici că reuniunea ar putea avea un impact suficient de puternic pentru a susţine preţurile.

Un motiv major: transformarea industriei petroliere americane într-unul din cei mai importanţi jucători la nivel mondial. Producţia industriei americane aproape s-a dublat de la începutul anului 2012.

 „În trecut, lumea era împărţită între OPEC şi non-OPEC. Acum lumea este împărţită în trei mari forţe“, arată Daniel Yergin, de la IHS Markit, care se aşteaptă ca SUA să devină un exportator net de petrol la începutul anilor 2020.

Nesiguranţa de pe frontul geopolitic a exacerbat de ase­me­nea temerile privitoare la oferta excedentară de petrol. Preşe­dintele Trump şi-a semnalat disponibilitatea de a trece pes­te uciderea jurnalistului saudit în relaţiile cu Arabia Sau­dită.

Iar SUA a acordat exceptări generoase pentru opt guverne de a achiziţiona petrol iranian.

Aprecierea dolarului reprezintă un alt factor care sporeşte presiunea pe petrol.

După un raliu către maxime pe mai mulţi ani la începutul lunii octombrie ce a generat estimări că petrolul va ajunge la 100 dolari, preţurile au suferit o inversare puternică de direcţie, scăderile vertiginoase fiind generate de un cocktail de geopolitică, date slabe privind economia mondială şi temeri în creştere privind oferta şi cererea.

Drept rezultat, observatorii pieţei petroliere, cât şi OPEC, şi-au redus recent estimările privind cererea de ţiţei.

Nu toată lumea vinde, totuşi. „Temerile privitoare la fundamente sunt exagerate. Saudiţii pot rezolva totul rapid,“ spune Torbjorn Kjus, de la Vistin Trading. „Este o oportunitate bună de a cumpăra“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO