Energie

O veste proastă: Bucureştiul nu mai devine capitala caselor solare în 2023. Organizatorii nu au primit la timp finanţarea necesară. Claudiu Butacu, EFdeN: „Am avut discuţii cu peste 100 de companii, guvern şi administraţia publică”

O veste proastă: Bucureştiul nu mai devine capitala...

Autor: Alex Ciutacu

19.01.2022, 13:47 835

Bucureştiul nu va mai găzdui în 2023 cea mai mare competiţie internaţională a caselor solare, Solar Decathlon Europe (SDE), în contextul în care organizatorii nu au reuşit să obţină finanţarea necesară în timp util, potrivit unui anunţ al EFdeN şi Energy Endeavour Foundation (EEF).

„Ne retragem din calitatea de ţară gazdă pentru Solar Decathlon Europe 2023 – Bucharest, din responsabilitate şi respect pentru visul nostru, pentru misiunea competiţiei, succesul acesteia şi impactul dorit! 2021 a fost un an cu mult entizasm, multă încredere şi foarte multă muncă. A fost însă şi un an cu multă încertitudine. În tot contextul în care ne aflăm, deciziile principale cu privire la finaţarea necesară competiţiei nu au putut fi luate în timp util”, a scris Claudiu Butacu, co-fondator EFdeN, într-o postare pe Facebook.

Cea mai mare competiţie internaţională a caselor solare urma să ajungă în România datorită eforturilor ONG-ului EFdeN şi al Energy Endeavour Foundation (EEF). La momentul anunţului, în primăvara anului 2021, Ministerul Energiei şi Ministerul Cercetării confirmau sprijinul pentru iniţiativă.

„Am fost de acord din primul moment să susţinem candidatura României în 2023 pentru organizarea competiţiei Solar Decathlon. România trebuie să fie parte din această revoluţie a construcţiilor sustenabile ce implică şi eficienţa energetică şI prosumatorii”, declara Virgil Popescu, ministrul Energiei, în 2021..

Cu toate acestea, realitatea anului 2022 arată că organizatorii nu au primit sprijinul necesar în timpul pe care îl aveau la dispoziţie, deşi eforturile au continuat.

„Am avut discuţii cu peste 100 de companii, guvern si administraţia publică. Mii de ore de meetinguri, de dezbateri ne-au făcut să învăţăm mai multe lecţii despre proiecte mari, proiecte complexe, greşeli şi aşteptări! Mai multe companii din România ne-au confirmat participarea şi asta a însemnat un vot de încredere enorm, un sprijin financiar care ne-a ajutat să facem tot ce putem ca să ne ducem misiunea mai departe”, a explicat Claudiu Butacu.

Decizia a fost anunţată pe platforma oficială a competiţiei Solar Decathlon Europe şi a fost una comună a organizatorilor EFdeN şi EEF.

EFdeN este o organizaţie care a fost fondată în urmă cu aproape un deceniu de o serie de studenţi, masteranzi şi asistenţi universitari de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. 

Aceasta a luat naştere cu scopul de a crea prototipuri de case solare sustenabile cu care au participat la mai multe competiţii internaţionale, câştigând peste 45 de premii. Ei au dezvoltat până acum mai multe prototipuri precum casa EFdeN sau casa EFdeN Signature. Totodată, ei dezvoltă în Bucureşti un prototip de oraş sustenabil.

Dreptul de a organiza a Bucureşti cea mai prestigioasă competiţie din domeniu a fost o reuşită la momentul anunţului, în contextul în care competiţia este organizată de peste două decenii la nivel global pentru a promova tehnologia solară şi sustenabilitatea în construcţii.

În cadrul competiţiei, echipe din mai multe ţări se pregătesc pentru faza finală a concursului, iar cele 20 de echipe finaliste ar fi urmat să concureze în 10 probe la Bucureşti în 2023. Concret, echipele finaliste ar fi adus propriile prototipuri de case solare la Bucureşti, unde ar fi fost expuse timp de 45 de zile cu acces pentru publicul larg.

„Miniştrii au declarat că vor să susţină şi poate este un exemplu în care vom învăţa cum să finanţăm astfel de ocazii şi oportunităţi pentru că până acum părea greoi, imposibil. Avem promisiunea că se va implica şi va susţine financiar“, a declarat Claudiu Butacu în 2021, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO