Energie

Urmează ZF Power Summit, 19-20 februarie. Nota importului de energie: 1 mil. €/zi. În loc să meargă la producătorii locali, banii au zburat peste graniţă

Urmează ZF Power Summit, 19-20 februarie. Nota...

Autor: Roxana Petrescu

29.01.2019, 00:07 1277

Sumele ar putea fi şi mai mari în contextul în care importurile masive de energie s-au realizat pe vârf de consum, adică exact atunci când electricitatea are cel mai ridicat preţ.

De la începutul acestui an, potrivit raportului operativ disponibil pe site-ul Transelectrica, operatorul sistemului na­ţional de transport al energiei, au fost doar două zile în care România a trimis energie peste graniţe, în rest piaţa locală fiind dependentă de „ajutorul“ din partea vecinilor săi: Ucraina, Ungaria, Serbia şi Bulgaria.

Pe baza datelor publice disponi­bile, ZF a încercat să estimeze valoarea im­porturilor de energie de la începutul acestui an, aceştia fiind bani care de fapt au ocolit conturile producătorilor de energie locali pentru a se duce spre traderi regionali.

Astfel, raportul operativ al Trans­elec­trica cuprinde doar 18 zile de la în­ce­putul anului până acum, dintre care 16 au fost marcate de importuri de energie.

Potrivit calculelor ZF făcute pe baza acestor date, România a importat în cele 16 zile o cantitate totală de ener­gie de circa 181.000 MWh.

Mai de­parte, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul bursei de energie OPCOM, cele legate de cuplarea pieţelor regionale, preţul mediu al energiei la graniţa dintre Ungaria şi România, în zilele pentru care există date de import la Transelectrica, a variat între 60 şi 100 de euro/MWh.

Astfel, rezultă că în cele 16 zile au fost efectuate importuri de energie de circa 15 milioane de euro, adică de aproape un million de euro pe zi. Suma reprezintă de fapt banii care ar fi putut fi realizaţi de producătorii interni de energie, dacă din motive administrative sau tehnice aceştia nu ar fi fost opriţi de la funcţionare. În schimb, aceşti bani au trecut graniţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO