Energie

Urmează ZF Power Summit, 17-18 februarie. Una dintre cele mai complicate ecuaţii din energie: cum se face trecerea de la cărbuni la verde când 25% din becuri sunt aprinse de lignit?

ZF Power Summit. Două zile, totul despre energie.

De opt ediţii consecutive, ZF Power Summit şi-a consolidat rolul de scenă pentru cele mai fierbinţi dez­bateri dedicate în exclusivitate secto­rului energetic

ZF Power Summit. Două zile, totul despre energie. De opt ediţii consecutive, ZF Power Summit şi-a consolidat rolul de scenă pentru cele mai fierbinţi dez­bateri dedicate în exclusivitate secto­rului energetic

Autor: Roxana Petrescu

12.02.2020, 09:30 200

Decarbonizarea in­dus­triei ener­getice la nivel european este una dintre cele mai mari provocări pentru ţările care depind de electricitatea produsă din cărbuni.

În România, aproape un sfert din consum este asigurat de termo­centralele care ard lignitul, aproape în fiecare iarnă acesta fiind sursa de securitate a sistemului.

Chiar dacă în ultimul deceniu ponderea cărbunilor în coşul de energie a scăzut de la 34% la circa 25%, potrivit celor mai recente date ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în dome­niul Energiei (ANRE), mai ales datorită ascensiunii energiei pe bază de gaze şi a boomului de investiţii din zona regenerabilelor, importanţa cărbunilor în mixul energetic local este de necontestat acum.

Ce se va întâmpla însă în zece ani? Ce soluţii sunt pentru a face cărbunele mai „verde“? Redevin interesante proiectele de stocare a carbonului şi cum poate fi pregătită forţa de muncă pentru această tranziţie? Cât de dificil este drumul către o economie cu mai puţine emisii? Ce soluţii de finanţare se pot accesa pentru proiectele cu reduceri de emisii de carbon?

Acestea sunt doar câteva dintre temele care vor fi dezbătute în cadrul celei de-a noua ediţii a ZF Power Summit, eveniment dedicat în exclu­sivitate temelor energetice organizat de Ziarul Financiar în perioada 17-18 februarie.

Printre speakerii care au acceptat invitaţia la dezbatere pe această temă se numără Daniel Burlan, director general Complexul Energetic Oltenia, Carmen Neagu, strategy and business development counsellor, Energobit Group, Carmencita Constantin, ge­neral manager GE Power Infra­structure România şi Gabriela Stanciu, director general, Blumenfield.

De opt ediţii consecutive, ZF Power Summit şi-a consolidat rolul de scenă pentru cele mai fierbinţi dez­bateri dedicate în exclusivitate secto­rului energetic, reunind în jurul temelor propuse elita unui domeniu de peste 30 miliarde de euro.

Cea de-a noua ediţie, care va avea loc pe 17-18 februarie la Bucureşti, Hotel Radisson, Sala Atlas, nu va face excepţie.

În contextul în care o abordare diferită a sectorului energetic este obligatorie, Ziarul Financiar facilitează încă o dată dialogul constructiv între toţi stakeholderii din domeniu printr-o nouă ediţie a ZF Power Summit de­dicată tranziţiei energetice şi mai ales măsurilor concrete prin care acest lucru se poate realiza în România.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO