Energie

Compania din România care cu 8 angajaţi face afaceri de 330 mil. lei. Fiecare dintre aceştia este plătit cu 8.000 de lei lunar

Compania din România care cu 8 angajaţi face afaceri de...
21.05.2016, 22:14 9982
Conef Gaz, unul dintre cei doi intermediari care aduc pe plan local gazul de la ruşii de la Gazprom, a terminat anul trecut cu un business de aproape 330 de milioane de lei cu numai opt angajaţi.
 
Aceşti opt angajaţi însă au primit un salariu mediu net de 7.310 lei (1.640 de euro). Anul trecut, salariul mediu net la nivelul economiei a fost de 1.850 de lei. În 2016, salariul mediu net al angajaţilor Conef Gaz va depăşi pragul de 8.000 de lei.
 
Conef Gaz este o companie specializată în furnizarea de gaze naturale, al cărei acţionar majoritar este Conef Energy, firmă în spatele căreia se află mogulul rus Vitali Matchitski, care controlează numeroase afaceri cu aluminiu, inclusiv Alro Slatina.
Conef Energy şi WIEE, entitate controlată de ruşii de la Gazprom, sunt cei doi intermediari agreaţi de Gazprom prin care gazul rusesc ajunge la consumatorii din România. Ambele companii au contracte pe termen lung cu Gazprom pentru achiziţia de gaze naturale cu valabilitate până în 2030.
 
Mai departe, cum­pă­rătorii români iau gazele de la aceste două companii în con­textul în care România nu a reuşit până în acest moment să ajungă la o înţelegere directă cu gigantul rus.
 
Potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei, Conef Gaz are pe lista de clienţi finali firme active în industria auto, petrochimie, metalurgie feroasă şi neferoasă sau industria alimentară. De altfel, recent Alro chiar a anunţat semnarea unui con­tract cu Conef Gaz.
 
Potrivit datelor transmise de companie, Conef Gaz a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 330 de milioane de lei, cu 44% mai mare faţă de cea din 2014, şi un profit net de 24,5 milioane de lei faţă de pierderile de 4,4 milioane de lei din 2014.
 
Creşterea afacerilor Conef Gaz vine chiar şi în contextul în care ponderea importurilor de gaze din Rusia a coborât anul trecut cu 2%, în contextul în care în 2008 de exemplu acestea acopereau 25% din consum. Dintre toate ţările care importă gaze de la ruşi, România a avut cea mai puternică scădere a cantităţilor cumpărate.
 
România a mai plătit anul trecut pentru gazul rusesc circa 51,8 mil. dolari, o „factură“ aproape de neimaginat în urmă cu câţiva ani în contextul în care în 2008, anul de graţie al economiei locale, consumatorii români băgau în buzunarele ruşilor, prin cei doi intermediari agreaţi, peste 1,6 miliarde de dolari.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO