Energie

Unde se vor opri scumpirile? Preţul energiei atinge pentru prima dată în istorie pragul psihologic de 1.000 de lei pe MWh. Hidro şi cărbunii din Oltenia duc piaţa în spate. Eolianul, la 3%

Unde se vor opri scumpirile? Preţul energiei atinge...

Autor: Roxana Petrescu

03.08.2021, 14:59 6629

Energia spot pentru ziua de mâine, la ora 21, pe vârf naţional de consum se tranzacţionează la preţul istoric de 1.000 de lei pe MWh, arată datele de pe bursa de energie OPCOM.

În aceeaşi zi a anului trecut, acelaşi interval, energia costa 220 de lei pe MWh, scumpirile de acum fiind greu de imaginat la acel moment.

Consumul de energie sparge la rândul său record după record pe fondul temperaturilor extreme, dar şi a revenirii economice. Astfel, cererea de energie din primul semestru al anului a fost cu 8% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, depăşind nivelul din 2019.

Unul dintre factorii esenţiali care stau la baza acestei scumpiri este creşterea fără precedent a certificatelor de emisii de CO2. Cum în România energia pe cărbune are o contribuţie majoră, acest lucru se vede direct în preţul final.

În acest moment, datele Transelectrica, arată că marile centrale din Oltenia livrează 21% din energia României, alături de hidro şi nuclear ducând în spate greul producţiei. Vântul are din nou o zi slabă, cu o contribuţie de numai 3%, pe datele din acest moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO