Energie

Una caldă, una rece pentru industrie: Guvernul aproape a terminat rambursarea compensărilor pentru emisiile indirecte, dar ANRE a mărit taxa de cogenerare cu 40%. Industria va plăti în plus 47 mil. euro pe an

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie: Competitivitatea metalurgiei este puternic afectată, dacă numai un sector plăteşte pe an 36 milioane de euro pentru cogenerare.

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie: Competitivitatea metalurgiei este puternic afectată, dacă numai un sector plăteşte pe an 36 milioane de euro pentru cogenerare.

Autor: Răzvan Botea

12.11.2020, 10:00 198

♦ Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie: Doar pentru industria metalurgică înseamnă un cost suplimentar de 9 mil. de euro pe an. Competitivitatea companiilor din România este grav afectată.

Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de creştere a taxei de cogenerare, taxă plătită de toţi consumatorii casnici sau industriali, a intrat în vigoare de de la 1 no­iem­brie. Taxa de co­generare creşte de la apro­ximativ 3,5 euro/­MWh la circa 5 euro/­MWh, o creştere de peste 40%. Pentru con­su­mul industrial, care face 40-45% din con­sumul total na­ţional, în­seam­nă un cost supli­mentar de 47 mil. euro anual.

Petru Ianc, preşedintele So­cie­tăţii Române de Metalurgie, spu­ne, pentru ZF că doar me­talurgia va plăti în plus 9 mi­lioa­ne  de euro pe an odată cu noua creştere a taxei de cogenerare.

„Companiile intră în competiţie cu cei care nu plătesc aşa ceva – Alro, Sidex şi aşa mai departe sunt în competiţie cu alţi producători europeni, care nu plătesc cogenerare, iar unii dintre ei nici certificate verzi sau emisii indirecte. În loc să luăm măsuri să protejăm producătorii locali, ANRE uită că trebuie să facă reglementarea pentru economia României, ca să poată funcţiona şi industria“, a spus Petru Ianc.

Industria metalurgică consumă circa 700 MWh, adică ar plăti, potrivit noilor reglementări ANE, 36 de mil. de euro anual. „Când să ne bucurăm de o decizie bună şi corectă privind compensarea emisiilor indirecte, a venit acest cadou de Crăciun de la ANRE. Com­petitivitatea metalurgiei este puternic afectată, dacă numai un sector plăteşte pe an 36 de mil. de euro pentru cogenerare. Este mult, cu 36 de mil. de euro faci investiţii. În alte ţări aceast taxa este fie susţinută de guverne, fie este simbolică pentru companii“, a mai spus Petru Ianc.

Industria a primit şi o veste bună în acest an: compensarea cer­tificatelor de emi­sii in­directe. Aproximativ 170 de com­panii din industria românească pot pri­mi un ajutor de stat pentru energie în va­loare totală de 270 mil. euro timp de doi ani.

Printre companii se regăsesc producători mari de oţel, aluminiu sau produse chimice, dar şi producători de îmbrăcăminte sau hârtie şi carton.

Dan Drăgan, secretar de stat în ministerul economiei, a explicat pentru ZF că ultimele rambursări pentru companii vor fi făcute până jumătatea lunii noiembrie, iar compensările pentru 2020 vor începe anul acesta.

„Potenţialii beneficiari au depus dosare şi solci şi au fost analizate. S-au efectuat plăţile pe principiul primul venit – primul servit şi urmează că ultimii beneficiari să primească banii până la jumătatea lunii noiembrie pentru anul 2019. După ce terminăm rambursrile din 2019 ne apucăm de cele din 2020â, a spus Dan Drăgan.

Schema de ajutor de stat a fost introdusă în România la finalul lui 2019, însă până la intrarea în vigoare a actului normativ companiile au pierdut rambursarea şi pe anul 2018, astfel încât vor primi banii doar pentru 2019 şi 2020. Chiar şi în aceste condiţii, ajutorul a fost binevenit, a mai spus Petru Ianc.

„Majoritatea companiilor aveau datorii uriaşe. Cu aceste plăţi au fost acoperite datoriile în principal şi au putut să îşi menţină oamenii şi activitatea, pentru că au fost nişte perioade groaznice, în care s-a lucrat la 20-30% din capacitate, iar unele instalaţîi cu foc continuu trebuie să fie menţinute calde. Pe oamenii din zona aceasta dacă îi disponibilizezi, nu ii mai găseşti apoi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO