Energie

Un conglomerat „cu relaţii“ sus puse la Belgrad şi Budapesta câştigă noi contracte de iluminat public în Serbia

Un conglomerat „cu relaţii“ sus puse la Belgrad şi...

Autor: Catalina Apostoiu

13.12.2019, 00:05 2400

Până acum, grupul, care include firmele Resalta, Esco Elios, U Light şi Keep Light, a încheiat 22 de contracte de iluminat public în Serbia, în valoare de peste 50 mil. euro.

Un grup de companii de iluminat stradal cu relaţii puternice cu autorităţile sârbe şi ungare a câştigat alte cinci contracte, confirmându-şi dominaţia asupra acestui sector, relatează Balkan Insight.

Grupul a semnat contracte noi în valoare de aproximativ 15 milioane de euro cu autorităţile locale din Beocin, Becej, Bogatic, Jagodina şi Krusevac, Serbia.

Până acum, grupul, care include firmele Resalta, Esco Elios, U Light şi Keep Light, a încheiat 22 de contracte de iluminat public în Serbia, în valoare de peste 50 milioane de euro. Companiile, aranjate deseori în diferite combinaţii, au câştigat 22 din 24 de licitaţii recente pentru modernizarea iluminatului public din Serbia.

Ca şi în cazul contractelor anterioare, grupul a câştigat ultimele licitaţii aproape fără competiţie. Ofertele competitorilor au fost respinse ca fiind incomplete.

Potrivit Balkan Insight, companiile au legături cu oameni de afaceri apropiaţi liderului ungar Viktor Orban, premierului sârb Ana Brnabic şi preşedintelui sârb Aleksandar Vucic.

Printre aceştia se numără Balint Erdei, prieten şi fost partener de afaceri al ginerelui lui Orban, Istvan Tiborcz, şi Radovan Djumic, a cărui companie Keep Light a prosperat graţie contractelor cu statul pe care le câştigă.

Miodrag Nikolic, director al unuia dintre competitorii grupului, compania Feman din Jagodina, care a depus oferte pentru multe dintre aceleaşi licitaţii, a declarat pentru Balkan Insight în noiembrie că bănuie că eşecul său se datorează faptului că licitaţiile sunt aranjate.

În noiembrie, Feman s-a aliat cu grupul, iar Nikolic a cerut Balkan Insight de atunci să nu-l citeze.

Deşi una sau mai multe dintre aceste companii cu relaţii a câştigat aproape toate licitaţiile pentru iluminatul public din Serbia din 2016, autorităţile locale din Serbia care au atribuit ultimele contracte au negat că există vreo motivaţie politică în spatele acestora.

Autorităţile din Beocin şi Becej au declarat că nu ştiu că aceste companii ar avea vreo legătură politică. Managementul Resalta a negat de asemenea că grupul de companii ar fi câştigat licitaţii graţie legăturilor politice.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO