Energie

Trump dă o lovitură mortală planetei

Trump dă o lovitură mortală planetei

Autor: Catalina Apostoiu

21.06.2019, 00:05 25876

„Încearcă să susţină revenirea cărbunelui.“

În anii de mandat, Donald Trump a demonstrat foarte clar că ar dori ca Pământul să fie mistuit de foc, la propriu, potrivit Vanity Fair. În această perioadă, acesta a abandonat acordul de la Paris privind climatul, a făcut o propunere de îngheţare a reglementărilor privind poluarea generată de maşini şi camioane, a susţinut că turbinele eoliene nu sunt o sursă viabilă de energie pentru că sunetul pe care-l fac „provoacă cancer“.

Dar „piesa de rezistenţă“ a venit de-abia acum, cu schimbarea politicii privind emisiile toxice.

Administraţia americană a înlocuit în mod oficial programul Clean Power Plan al lui Barack Obama cu o alternativă numită regula Affordable Clean Energy.

În timp ce programul lui Obama ar fi redus substanţial poluarea generată de centralele pe cărbune prin stabilirea de limite naţionale privind emisiile şi cerând „reconstructţia reţelelor de energie pentru reorientarea companiilor de utilităţi dinspre cărbune către alte surse de energie“, regula lui Trump va creşte cu siguranţă nivelurile gazelor cu efect de seră în atmosferă permiţând statelor să decidă cât de mult vor să reducă emisiile sau dacă vor să le reducă.

Administraţia Trump încearcă să prezinte ACE drept cel mai bun lucru care s-a întâmplat din punctul de vedere al mediului. „Suntem de partea bună a istoriei“, a declarat şeful Agenţiei de Protecţie a Mediului (EPA) Andrew Wheeler.

Şi, incredibil, noua regulă, aşteptată a intra în vigoare în 30 de zile, nici măcar nu este cea mai înfricoşătoare parte a acestei poveşti de groază, scrie Vanity Fair. Aceasta va veni după ce o nouă regulă ar putea face extrem de dificil ca viitorii preşedinţi să intervină în probleme legate de schimbările climatice.

Conrad Schneider din cadrul Clean Air Task Force arată că schimbarea de abordare a EPA a fost determinată de speranţele lui Trump de a revitaliza industria minieră americană, mai degrabă decât de orice încercare reală de a controla emisiile, scrie Financial Times.

„Încearcă să susţină revenirea cărbunelui“, arată Schneider.

CPP al lui Obama nu a fost niciodată implementat, după ce Curtea Supremă a cerut suspendarea acestuia în 2016. În absenţa oricărei indicaţii din partea Washingtonului, companiile americane de electricitate s-au reorientat constant spre alte surse de energie decât cărbunele.

Procentul deţinut de cărbune în generarea de electricitate în SUA a scăzut de la 48% în 2008 la un nivel aşteptat să atingă 24% în acest an.

Trump a anunţat că muncitorii americani din sectorul extracţiei de cărbune vor „avea din nou de lucru“, însă creşterea ocupării forţei de muncă din industrie este doar una modestă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO