Energie

Transgaz a finalizat lucrările de modernizare la staţia de comprimare gaze naturale de la Siliştea

Transgaz a finalizat lucrările de modernizare la staţia...

Autor: Gabriel Pecheanu, Mediafax

23.10.2020, 17:11 290

Transgaz a finalizat lucrările de modernizare la Staţia de Comprimare gaze naturale de la Siliştea, obiectiv inclus în etapa a doua a proiectului „Interconectarea Sistemului Naţional de Transport cu conducta de transport internaţional gaze naturale T1 şi reverse flow Isaccea”.

„SNTGN TRANSGAZ a finalizat lucrările la Staţia de Comprimare (STC) gaze naturale de la Siliştea, obiectiv inclus în etapa 2 a proiectului <Interconectarea Sistemului Naţional de Transport cu conducta de transport internaţional gaze naturale T1 şi reverse flow Isaccea>, proiect de investiţii în valoare totală de 74 milioane euro”, anunţă Transgaz.

Potrivit sursei citate, STC Siliştea poate realiza următoarele scenarii de comprimare:

Aspiraţie Dn 800 Siliştea-Bucureşti sau Dn 500 Siliştea-Bucureşti şi comprimare pe Dn 600 Şendreni – Siliştea, iar după aceea pe Dn1000 Şendreni -Isaccea (Reverse Flow) iar din Isaccea spre Ucraina sau Bulgaria sau din Şendreni spre Moldova pe conducta Dn800 Şendreni-Oneşti;
Aspiraţie pe Dn800 dinspre Şendreni din conductele Dn1000/Dn700 Isaccea-Şendreni şi să comprime spre Bucureşti pe conductele Dn 800/Dn500 Siliştea-Bucureşti;
Aspiraţie din Dn600 Pecineaga-Siliştea după reparaţie şi să comprime spre Bucureşti sau Oneşti sau Isaccea.

„Din Nodul Tehnologic Şendreni împreună cu STC Siliştea se pot realiza prin manevre corespunzătoare foarte multe posibilităţi de aspiraţie şi refulare. Proiectul a fost necesar şi în contextul preluării în sistemul românesc de transport gaze naturale a zăcămintelor descoperite în Marea Neagră, pentru valorificarea acestora pe piaţa românească şi pe pieţele regionale. Implementarea acestuia s-a realizat în două etape, funcţie de categoriile de infrastructuri energetice (obiective de investiţii) prevăzute în Anexa II pct. 2 la Regulamentul (UE) nr. 347/2013. Etapa 1– categoria de infrastructură energetică ”Conducte pentru transportul de gaze şi biogaz care fac parte dintr-o reţea care cuprinde în principal conducte de înaltă presiune, cu excepţia conductelor de înaltă presiune utilizate pentru distribuţia în amonte sau locală de gaze”, cu următoarele obiective de investiţii: interconectare Isaccea, amplasament U.A.T. Isaccea; reabilitarea conductei DN 800 Oneşti-Cosmeşti a fost finalizată în anul 2018”, mai transmite compania.

În etapa 2 categoria de infrastructură energetică „Orice echipamente sau instalaţii esenţiale pentru funcţionarea securizată, eficientă şi în condiţii de siguranţă a sistemului sau pentru a asigura capacitatea bidirecţională, inclusiv staţii de comprimare”, cu următoarele obiective de investiţii: Modernizarea Staţiei de Comprimare gaze Siliştea existente, inclusiv a Nodului Tehnologic (NT) Siliştea, amplasat în Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Siliştea, judeţul Brăila; lucrări în Nodul Tehnologic Şendreni existent, amplasat în UAT Vădeni, judeţul Brăila; modernizarea Staţiei de Comprimare Gaze Oneşti existente, inclusiv a Nodului Tehnologic Oneşti, amplasament UAT Oneşti, judeţul Bacău a fost finalizată azi 23 octombrie 2020.

Acest proiect a fost realizat de Transgaz cu prioritate ca urmare a negocierilor purtate cu Comisia Europeană în scopul înlăturării îngrijorărilor legate de capacitatea de transport a gazelor naturale de pe teritoriul României în spaţiul european şi a fost asumat de către Transgaz prin angajamentele prezentate în acest sens şi aprobate de către Comisia Europeană. Anul 2020 reprezintă anul în care capacitatea României de interconectare se va majora semnificativ, atât prin lucrările pe care le finalizăm astăzi, cât şi prin finalizarea proiectului BRUA faza 1, investiţie care este aproape gata la finele acestei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO