Energie

Transelectrica vrea să finanţeze din Fondul pentru Modernizare linia electrică Constanţa Nord-Medgidia Sud, investiţie estimată la 23 mil. euro. Proiectul suplimentează cu aproape 700 MW energia electricã în zona Dobrogea

Transelectrica vrea să finanţeze din Fondul pentru...

Autor: Cristina Bellu

15.09.2021, 14:36 275

Transelectrica (simbol bursier TEL), compania naţională de transport al energiei electrice, anunţă că a depus la Banca Europeanã de Investiţii aplicaţia de finanţare a Noii Linii Electrice Aeriene (LEA)  400 kV Constanţa Nord – Medgidia Sud din bugetul Fondului pentru Modernizare.

Valoarea investiţiei este estimată la aproximativ 23 de milioane de euro, transmite compania într-un comunicat.

“Investiţia propusã este inclusã şi în lista principalelor proiecte pentru dezvoltarea reţelei electrice de transport din Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbãri Climatice (PNIESC), care reprezintã angajamentul României la efortul comun de îndeplinire a obiectivelor europene din domeniul energiei şi climei stabilite pentru anul 2030”, spun reprezentanţii Transelectrica.

Implementarea proiectului Noua Linie Electricã Aerianã 400 kV Constanţa Nord – Medgidia Sud va contribui la dezvoltarea reţelei electrice de transport din zona Dobrogea şi va permite integrarea unei producţii suplimentare de energie electricã din surse regenerabile de circa 685 MW în acest perimetru, până în 2025. De asemenea, va asigura o reducere a emisiilor de gaze cu efect de serã cu aproximativ 16.000 de tone pe an.

Noua linie de 400 kV dintre Constanţa Nord şi Medgidia Sud are un rol important în procesul de reconfigurare a sistemului energetic şi a reţelei electrice de transport în acord cu noile direcţii stabilite prin pachetele legislative europene Green Deal şi Fit for 55.

Procesul a fost iniţiat de Transelectrica  prin elaborarea listei celor 20 de proiecte strategice, în contextul trecerii graduale la o economie neutrã din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de serã. Tranziţia energeticã impune o adaptare rapidã a reţelei electrice de transport şi intensificarea ritmului de extindere a acesteia prin noi investiţii.

Aplicaţia pentru finanţarea din bugetul Fondului pentru Modernizare a proiectului propus de Transelectrica a fost transmisã recent cãtre Banca Europeanã de Investiţii, alãturi de alte opt proiecte ale Complexului Energetic Oltenia. Ele se încadreazã în obiectivele definite prin Directiva UE care îşi propune rentabilizarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de serã şi sporirea investiţiilor care conduc la îndeplinirea ţintelor stabilite.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO