Energie

TOP 500 ECE Coface: Dacia şi Petrom conduc clasamentul companiilor româneşti. Liderul în regiune este PKN Orlen din Polonia. România ocupă locul patru în topul european cu 56 de companii

Autor: Alexandra Matei

22.11.2021, 13:13 1408

România este prezentă cu 56 de companii în topul celor mai mari 500 de companii din regiune, cu două mai puţine faţă de anul precedent. Cifra de afaceri totală a acestora a fost de 63,4 mld. euro, minus 5,3%, dar profitul crescut cu 2,7%

Topul celor trei sectoare reprezentate de companiile din Romania sunt: comerţ nespecializat, produse minerale, produse chimice, petrol, plastic, sticlă, produse farmaceutice şi auto si transporturi. 

Automobile Dacia SA este în continuare pe primul loc, urmată de OMV Petrom SA.

România ocupă locul patru în Top 500 companii din Europa Centrală şi de Est, realizat de Coface, cu 56 de companii, cu două mai puţine faţă de anul trecut. Cifra de afaceri a companiilor româneşti a fost de 63,4 mld. euro, în scădere cu 5,3%, însă profitul a crescut cu 2,7%.

Potrivit datelor Coface, anul acesta, 30 de companii româneşti au avansat în top, 20 au scăzut, două au stagnat şi patru sunt nou intrate în top.

„România ocupă locul patru în top cu 56 de companii, cu două mai puţin faţă de anul trecut. Rămânem sub potenţial, cred că România ar trebui să fie pe locul doi. Avem mai multe companii care îşi cresc cifra de afaceri decât companii care îşi scad cifra de afaceri. 30 de companii au avansat în top, 20 au scăzut, două au stagnat şi patru sunt nou intrate în top. Raitingul mediu al companiilor medii din România care se află în top este de 7, al doilea cel mai mare din toate ţările. România are companii extrem de solide în Top 500 ECE şi asta este încă o confirmare a acestei concentrări în economia românească. Această perioadă accentuează fenomenul polarizării şi arată faptul că aceste companii mari au rezilienţă, de aceea este important să ne uităm către companiile mici, să le sprijinim şi să le învăţăm să crească”, a spus Eugen Anicescu, country manager, Coface România.

Topul celor trei sectoare reprezentate de companiile din Romania sunt: comerţ nespecializat, produse minerale, produse chimice, petrol, plastic, sticlă, produse farmaceutice şi auto si transporturi.

La nivel de top 10 companii româneşti, prezente în Top 500 ECE, nu sunt mari schimbări. Automobile Dacia SA este în continuare pe primul loc, urmată de OMV Petrom SA.

Cele patru companii nou intrate în top sunt Farmexim SA, Societatea Naţională „Nuclearelectrica” SA, HS Timber Productions SRL şi Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” SA.

Cele trei companii antreprenoriale prezente în Top 500 ECE sunt: Dedeman SRL, Altex România SRL şi Fildas Trading SRL.

Companiile deţinute de stat prezente în top sunt Electrica Furnizare SA, Societatea Naţională de Gaze Naturale „Romgaz” SA, Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale „Hidroelectrica” SA, Societatea Naţională „Nuclearelectrica” SA şi Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” SA.

„În final, topul acesta nu ar trebui să fie doar despre cifre, ci despre a învăţa. Suntem într-o regiune în care jucăm alături de alţi actori statali şi putem învăţa din plusurile şi minusurile lor pentru a dezvolta România mai sănătos pe termen lung”, a mai adăugat Eugen Anicescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO