Energie

Teodor Chirica, administrator Nuclearelectrica: Lucrările la unitatea 3 înseamnă investiţii de peste 3 miliarde de euro. Vom finanţa prin fonduri proprii şi prin credite, dar fără garanţia statului este greu să primeşti astfel de sume de la bancă

ZF Power Summit 2020

Teodor Chirica, administrator Nuclearelectrica:...

Autor: Alexandra Cepăreanu

17.02.2020, 12:09 339

Investiţia în construcţia reactorului nuclear 3, operat de Nuclearelectrica, trece peste pragul de 3 miliarde de euro, a spus Teodor Chirică, administrator Nuclearelectrica, în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2020.

„Unitatea 3 ar costa aproximativ 3 - 3,5 miliarde de euro. Nuclear are capacitatea de a susţine prin cash flow şi prin credite. Dar fără garanţia statului la credite, în România este greu să împrumuţi astfel de sume de bani de la bancă”, a spus Teodor Chirică.

 

Alte decalaraţii:

În prezent, avem 2 proiecte începute – staţia de recuparare a tritului şi retehnologizarea unităţii 1. În procesul tehnologic apa grea capătă coţinut de tritiu ridicat şi creează probleme pentru retehnologizare. Este un proeicte de mediu. Suntem în faza iniţială în care facem studiile necesare pentru a avea o imagine asupra costurilor şi pentru a putea prezenta un studiu de fezabilitate pentru a obţine finanţare. Suntem în discuţii şi cu bănci internaţionale pe acest proiect. Momentan pregătim un studiu de fezabiliatte. În 2 ani sperăm să repunem în funcţiune unitatea 3, la un cost de 1,4 miliarde de euro, jumătate din cât ar costa astăzi o unitate nouă.

Ne continuăm parcursul nuclear. Vom avea 3 unităţi nucleare în funcţiune în următorii zece ani şi poate vom începe lucrările şi la unitatea 4.

Stabilitatea politică este foarte importantă pentru domeniul energetic.

Dacă eram Fondul Proprietatea nu mă băgam în Nuclearelectrica. Dar constat că se lucrează foarte bine cu Fondul Proprietatea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO