Energie

Spitalele, capcane pentru pacienţi. O tânără a murit în Spitalul Municipal Botoşani, cerând ajutor medicilor, dar fără răspuns. Cine va plăti? Câte tragedii trebuie să se mai întâmple în spitale pentru ca autorităţile să intervină ferm?

Spitalul Mavromati din Botoşani are 110 paturi pe ginecologie şi 10 medici ginecologi, dar niciun medic nu a răspuns la rugămintea unei tinere mame să o ajute.

Spitalul Mavromati din Botoşani are 110 paturi pe ginecologie şi 10 medici ginecologi, dar niciun medic nu a răspuns la rugămintea unei tinere mame să o ajute.

Autor: Mirabela Tiron, Georgiana Mihalache

21.08.2023, 19:15 633

Cine va fi tras la răspundere pentru moartea unei tinere mame, când şefii din Sănătate pasează responsabilitatea de la unii la alţii? ♦ La ce ajută un raport şi câteva sancţiuni ca dramele din spitale să se oprească?

Cazul unei tinere de 25 de ani, care a pierdut o sarcină şi a murit în Spitalul municipal Mavromati din Botoşani după ce a rugat medicii să se ocupe de ea, arată încă o dată dezastrul din spitalele româneşti de provincie, din oraşele mici, care oferă îngrijire medicală doar pe hârtie. Când ajung în aceste spitale, pacienţii fie sunt direcţionaţi către alte unităţi, fie aşteaptă ore în şir să vină un medic. Câte probleme trebuie să mai iasă la iveală din sistemul sanitar, din spitalele mici, astfel încât autorităţile să ia măsuri concrete?

Este al doilea caz revoltător din spitalele mici din ţară în mai puţin de o lună, după ce o altă tânără a născut pe trotuarul din faţa spitalului Urziceni, după ce medicii şi asistentele de gardă nu i-au oferit asistenţă medicală. În acel caz, s-a făcut un raport, cei implicaţi au primit nişte amenzi şi managerul a demisionat. În continuare, aceiaşi medici şi asistente lucrează în acelaşi spital, pe salarii de 10.000-15.000 lei lunar.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, deşi până la închiderea ediţiei print nu a avut o poziţie publică la cazul din Botoşani, a transmis ZF prin mesaj că există un raport şi că au fost sesizate instituţiile responsabile. Ministrul nu a mai răspuns la întrebarea ce arată raportul şi care sunt aceste instituţii responsabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO