Energie

Spaniolii de la Iberdrola au vrut mult de la piaţa românească, dar s-au mulţumit cu 40 de turbine eoliene

Din cei 1.600 MW, numai 80 MW au fost ridicaţi în proiectul eolian din comuna dobrogeană Mihai Viteazu, în urma unei investiţii de 120 de milioane de euro.

Din cei 1.600 MW, numai 80 MW au fost ridicaţi în proiectul eolian din comuna dobrogeană Mihai Viteazu, în urma unei investiţii de 120 de milioane de euro.

Autor: Roxana Petrescu

10.10.2014, 00:06 467
Iberdrola, grupul energetic spaniol cu afaceri de 32,8 miliarde de euro anul trecut şi cu un profit net de 2,6 miliarde de euro, a dorit să se impună ca unul dintre principalii jucători pe piaţa energetică românească, fiind implicat în cel mai mare proces de privatizare din distribuţia de electricitate, dar şi în reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. La final s-a mulţumit doar cu 40 de turbine eoliene într-un parc din comuna Mihai Viteazu din Constanţa.
 
Spaniolii au fost implicaţi în proiectul privind construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, un proiect evaluat azi la 6,5 miliarde de euro, care iniţial a tras toate grupurile energetice mari europene. 
 
Proiectul, care a fost evaluat la început la 2 mld. euro pentru ca azi să ajungă la 6,5 mld. euro, i-a atras iniţial pe toţi greii din energia europeană, CEZ (Cehia), Enel (Italia), GDF SUEZ (grup franco-belgian), RWE (Ger­mania) şi ArcelorMittal România. Însă multiplele schimbări aduse de statul român proiectului, dar şi izbucnirea crizei pe plan internaţional i-au făcut  pe toţi investorii să întoarcă spatele acestui proiect major al României. Startul a fost dat de cehii de la CEZ, apoi GDF, Iberdrola şi RWE au părăsit în grup proiectul lansând la „despărţire“ doar o declaraţie comună de presă.
 
Ulterior s-au retras şi singurii doi investitori rămaşi alături de statul român, italienii de la Enel şi ArcelorMittal Galaţi. Anul acesta, statul a reluat procedurile în vederea selectării unui nou investitor, dar a reuşit să atragă doar un grup chinez, China General Nuclear Power Corporation (CGN).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO