Energie

Sorin Elisei, Deloitte România: Pentru atingerea ţintelor europene, necesarul de investiţii din sectorul energetic este de 23 de mld. de euro până în 2030, dintre care 13 în capacităţi de producţie

Deloitte/ZF, „Care sunt oportunităţile la zi de finanţare din fonduri europene pentru sectorul energetic?”

Sorin Elisei, Deloitte România: Pentru atingerea...

Autor: Răzvan Botea

14.10.2021, 11:05 137

Sorin Elisei, director Deloitte România, liderul practicii de sustenabilitate şi energie, a spus, în cadrul videoconferinţei Deloitte/ZF, „Care sunt oportunităţile la zi de finanţare din fonduri europene pentru sectorul energetic?” că necesarul de investiţii în sistemul energetic din România, pentru a se atinge ţintele asumate la nivel european, este de 23 de mld. de euro.

„Din perspectiva energiei fotovoltaice există un spaţiu mare care ar trebui acoperit şi probabil că interesul investitorilor se va îndrepta foarte mult şi către acest sector. PNIESC vede între 2021 şi 2030 un necesar investiţional exclusiv pe sectorul energetic care este aproape de aproape 23 mld. euro, împărţit în 10 mld. de euro în reţele electrice, atât Transelectrica, cât şi operatorii de distribuţie şi restul în centrale care să genereze producţia de care avem nevoie pentru a ne atinge ţintele.”

Deloitte România şi ZF au organizat miercuri, 14 octombrie, videoconferinţa „Care sunt oportunităţile la zi de finanţare din fonduri europene pentru sectorul energetic?”, un eveniment care îşi propune să dezbată cu autorităţile din domeniu şi cu mediul de business condiţiile în care companiile din acest sector pot beneficia de finanţare din fonduri europene.

Ce a mai spus Sorin Elisei:

Ce este oportun acum în atragerea fondurilor europene în energie? Nu avem ghiduri de finanţare, nu cunoaştem exact despre ce am putea discuta. Din perspectiva mea există cel puţin două motive foarte importante. Primul este legat de perspectiva. Primul este legat de finalizarea programării fondurilor. Cred că până la finalul lui octombrie vor apărea primele propuneri finale pentru instrumentele din alocate sectorului energetic.

Al doilea motiv este legat de caracteristicile proiectelor de investiţii în acest sector şi de timpul necesar pregătirii lor. Elaborarea unui studiu de fezabilitate nu durează  puţin.

În privinţa ţintelor se observă un decalaj foarte are pe domenii: transporturi şi încălzirea şi răcirea, unde ar trebui să avem proiecte mai ambiţioase şi forme de sprijin care să acompanieze aceste politici. (PNIESC)

Vedem că faţă de nişte capacităţi existente la nivelul anului 2020, care sunt de fapt construite cu ajutorul schemei de sprijin cu certificatele verzi. Ar trebui să ajungem să construim peste 2.300 de MW în eolian, respectiv peste 3.700 MW în solar până în 2030.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO