Energie

Se schimbă lumea: Grupul de energie curată NextEra, un fel de Tesla al acestei industrii, a depăşit gigantul american ExxonMobile ca valoare de piaţă

Se schimbă lumea: Grupul de energie curată NextEra, un...

Autor: Ştefan Stan

03.10.2020, 12:04 993

NextEra, cel mai mare producător de energie solară şi eoliană din lume a depăşit ExxonMobil la valoarea de piaţă, reflectând pariurile investitorilor pe transformarea sistemului energetic, dar şi o perspectivă incertă asupra industriei de combustibili fosili la nivel mondial.

NextEra Energy, un producător de utilităţi şi energie din Florida, a înregistrat după şedinţa de vineri o capitalizare de piaţă de 138,6 miliarde dolari în tranzacţiile intraday, după ce a câştigat peste două treimi în ultimii doi ani, potrivit S&P Global Market Intelligence.

ExxonMobil, unul dintre jucătorii cheie din industria Big Oil, care a fost cândva cea mai mare companie publică din lume, şi-a pierdut mai mult de jumătate din valoare de la începutul anului. Capitalizarea de piaţă a gigantului a fost de 137,9 miliarde de dolari, în scădere faţă de un vârf de peste 500 de miliarde de dolari în 2007.

Ascensiunea NextEra şi declinul ExxonMobil reflectă o prăbuşire a consumului de petrol în timpul pandemiei, dar şi creşterea importanţei energiei regenerabile la nivel de consum.

„Vedem o cerere enormă de energie regenerabilă chiar acum”, a declarat miercuri Jim Robo, directorul executiv al NextEra, în cadrul unui interviu cu un analist Wolfe Research.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO