Energie

Se încing spiritele cu privire la controversatul gazoduct rusesc Nord Stream 2

Se încing spiritele cu privire la controversatul...

Autor: Catalina Apostoiu

10.05.2018, 00:04 511

Polonezii pun sub acuzare Gazpromul şi pe partenerii acestuia.

Autoritatea poloneză antitrust şi de protecţie a consumatorilor va for­mu­la acuzaţii împotriva Gazprom şi altor cinci companii care finanţează gazo­ductul Nord Stream 2, prin care gi­gantul rus ar trebui să livreze gaze Ger­ma­niei ocolind Ucraina, scrie Bloomberg.

Polonia se opune extinderii gazoduc­tului direct din Rusia către Germania, cea mai mare piaţă pentru gazele ruseşti, argumentând că aceasta ar adânci dependenţa Europei de energia rusească şi ar risca să izoleze ţări de tranzit ca Ucraina.

În 2016, Gazprom a pus capăt unui acord cu Royal Dutch Shell, BASF, Uniper, OMV şi Engie după ce auto­rita­tea poloneză a blocat crearea unui joint venture.

Autoritatea poloneză declarase anterior că Nord Stream 2, care ar dubla capacitatea gazoductului existent la aproape 30% din cererea UE, ar putea afecta competiţia de pe piaţa poloneză şi întări poziţia Gazprom în negocierile cu cumpărătorii locali. Rusia este cea mai importantă sursă de gaze a Poloniei.

Chiar dacă va eşua, Nord Stream 2 a permis deja Kremlinului să-şi atingă un obiectiv, cel de a sădi vrajbă în Occi­dent. Unii cred însă că interesele comer­ciale vor prevala şi că proiectul va fid us mai departe, potrivit Deutsche Welle.

„Nu am văzut niciodată un proiect co­mercial atât de intens dezbătut la cele mai ridicate niveluri ale politicii euro­pe­ne”, mărturiseşte Maros Sefco­vic, vice­­pre­­şe­dinte al Comisiei Europene pe energie.

Două companii germane, filiala BASF Wintershall şi Uniper, sunt aşteptate să vină fiecare cu 950 milioane de euro pentru finanţarea proiectului, deşi cea mai mare parte a banilor vor fi asi­­guraţi de Gazprom. Aceasta com­plică lucrurile pentru că, potrivit legis­la­ţiei UE, companiile nu pot deţine majo­ritar active de furnizare şi distri­buţie. În plus, băncile ruseşti nu pot obţine capital de pe pieţele internaţio­nale, iar Gaz­prom a devenit un debitor mai puţin atractiv.

„Nu cred că gazoductul va fi finalizat în scurt timp”, spune Julia Pfeil, de la Dentons.

În plus, majoritatea statelor UE şi Comisia Europeană consideră că proiectul va avea un impact negativ din punct de vedere politic. Şi americanii s-au declarat împotriva proiectului.

Şi totuşi, în pofida tuturor dificultăţilor, mulţi cred că proiectul are sens din punct de vedere comercial.

Brenda Shaffer, specialist în cadrul Georgetown University, a declarat pentru DW că gazoductul este necesar din trei motive principale.

„Mai întâi, acesta înseamnă energie mai curată pentru Germania. În al doilea rând, pentru Germania relaţia cu Rusia este extrem de importantă, iar comerţul cu gaze este considerat o componentă pozitivă în cooperarea lor. Iar în al treilea rând,  transportul gazelor către Ucraina şi mai apoi înapoi către Germania va deveni mult mai scump după ce Rusia va începe să producă în nordul arctic”.

Unele ţări din Europa de est, continuă aceasta, multe dintre care critică dur gazoductul, ar putea beneficia chiar de o securitate sporită a livrărilor prin Germania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO