Energie

Scumpirea carburanţilor încinge spiritele la extremele Europei

Scumpirea carburanţilor încinge spiritele la extremele...

Autor: Catalina Apostoiu

19.11.2018, 00:04 587

„Acest guvern nu înţelege mânia francezilor.“

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care se confruntă deja cu o scădere dramatică a ratei de popularitate, s-a confruntat în weekend cu un protest la nivel naţional cu privire la creşterea preţurilor carburanţilor. Noile proteste evidenţiază gradul ridicat de nemulţumire al francezilor cu privire la reformele adoptate de Macron pentru transfor­marea economiei, scrie Bloomberg.

Mişcarea, autodenumită „gillets jaunes“, după vestele galbene pe care şoferii trebuie să le aibă în maşini, dă vina pe taxele majorate pe combustibilii fosili pentru creşterea preţurilor la pompă.

Deşi mişcarea din spatele protestelor nu are legătură cu niciun partid politic, toate grupările din opoziţie au încercat să se asocieze cu aceasta. „Acest guvern nu înţelege mânia francezilor“, a declarat secretarul general al Partidului Socialist Olivier Faure.

Preţurile motorinei la pompă au crescut cu 16% în Franţa în acest an, atingând o medie de 1,48 de euro pe litru, în timp ce preţul benzinei este cu 5% mai mare, la 1,47 de euro pe litru. Taxele reprezintă aproximativ 60% din preţul la pompă în Franţa. Guvernul le-a majorat cu 7,6 cenţi pe litru în cazul motorinei şi cu 3,9 cenţi în cazul benzinei la începutul anului, iar o nouă majorare programată la începutul anului viitor va adăuga încă 6,5 cenţi pe litru la motorină şi 2,9 cenţi la benzină. Franţa face eforturi de a pune capăt dependenţei de maşnile diesel, dependenţă alimentată de decenii de susţinere din partea guvernului. Contrar reputaţiei sale privind transportul public, aproximativ 70% dintre francezi merg cu maşina la muncă în fiecare zi, comparative cu aproximativ 76% în SUA.

Premierul francez a reiterat recent că guvernul nu va da înapoi în privinţa taxelor mai mari, însă a dublat stimulentele pentru achiziţia de maşini mai curate la până la 4.000 de euro pe autovehicul.

Potrivit Reuters, protestele reprezintă ultima confruntare dintre Macron şi alegătorii din mediul rural şi din oraşele de provincie care-l consideră pe fostul bancher de investiţii drept reprezentantul unei elite urbane rupte de oamenii obişnuiţi.

Majorarea taxelor pe benzină şi tutun şi a altor taxe i-a făcut pe mulţi francezi să considere că reformele lui Macron le-a erodat puterea de cumpărare. Nemulţumirea acestora este reflectată în sondajele de opinie care indică faptul că susţinerea pentru Macron a atins noi minime de 21%.

Şi în Bulgaria majorarea preţurilor carburanţilor a stârnit nemulţumire, mii de bulgare blocând autostrăz şi drumuri importante săptămâna trecută ca semn de protest.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO