Energie

Scăderea consumului de energie duce România la cel mai înalt grad de independenţă energetică din ultimii 20 de ani

Scăderea consumului de energie duce România la cel mai...

Autor: Roxana Petrescu

17.09.2015, 00:05 1162
În acest moment singura dependenţă energetică accentuată este cea de petrol, unde importurile asigură circa 60% din consum.
 
România bifa la finalul anului 2013, ul­ti­mul pentru care Statistica are date, cel mai înalt grad de independenţă energetică din 1992 încoace, un nivel similar, de 81,7%, fiind atins numai în 2009, cel mai dureros an de criză de după prăbuşirea Lehman Brothers.
 
În 2009 consumul de electricitate a scă­zut cu aproape 10%, iar cel de gaze na­turale cu 15%, consumul de produse petroliere bi­fând o evoluţie similară.
 
Dar în timp ce ce­re­rea de energie dă sem­ne de reve­nire, iar con­su­mul de car­buranţi este pe o pantă as­cen­dentă datorită scă­derii preţurilor la pompă, consumul de gaze merge din mi­nim în minim din cauza cererii reduse din sec­torul chimic şi cel al producerii de energie ter­mică. Faţă de 2008, consumul de gaze al Ro­mâniei a înre­gis­trat un recul de aproape 23% în 2014, iar scă­derea cererii a continuat şi în prima ju­mă­tate a acestui an cu un ritm de 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO