Energie

Ruxandra Bologa şi Raluca Gabor, NNDKP: Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei vs. producătorii români de gaze naturale: reglementarea indirectă a preţului gazelor naturale pe piaţa angro

Opinii

Ruxandra Bologa şi Raluca Gabor, NNDKP: Autoritatea de...
22.05.2020, 16:27 379

Fixarea preţului gazelor naturale, direct sau indirect, este deja o tradiţie în România iar anul 2020 nu a făcut excepţie de la această regulă.

Deşi la începutul acestui an Guvernul le-a oferit producătorilor o rază de speranţă prin stabilirea unei noi date de încetare a obligaţiei de a vinde gaze naturale cu 68 RON/MWh (aplicabilă pentru gazele naturale vândute pentru acoperirea consumului clienţilor casnici şi al producătorilor de energie termică), se pare că veştile bune nu ţin mult – în acest caz, nici măcar până la încetarea aplicabilităţii preţului de 68 RON/MWh.

La data de 19 mai 2020, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei („ANRE”) a publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul nr. 79/2020 privind obligaţia de a oferta gaze naturale pe pieţele centralizate din România („Ordinul 79/2020”).

Potrivit Ordinului 79/2020, producătorii de gaze naturale a căror producţie anuală depăşeşte 3.000.000 MWh au obligaţia să oferteze 30% din producţia aferentă anului 2019 pe pieţe centralizate din România conform unui calendar prestabilit. Această obligaţie va fi aplicabilă în perioada 1 iunie 2020 – 31 decembrie 2022, iar cantităţile exacte ce trebuie ofertate lunar pe platformele dublu competitive ale operatorilor pieţelor centralizate au fost deja calculate şi sunt incluse în anexa la Ordinul 79/2020. Cantitatea totală de gaze naturale care face obiectul acestei obligaţii este de 61.094.535 MWh.

Deghizată sub forma unor reguli pentru îndeplinirea obligaţiei existente de piaţă centralizată a producătorilor de gaze naturale, Ordinul 79/2020 instituie de asemenea şi obligaţia ca ofertele de vânzare introduse să respecte preţul maxim de pornire calculat şi publicat de ANRE după cum urmează:

  1. Pentru perioada 1 iunie 2020 – 31 decembrie 2020, preţul maxim de vânzare va fi egal cu 95% din totalul a (i) 20% din ultimul preţ de decontare publicat de Central European Gas Hub AG (CEGH) pentru produsul ofertat şi (ii) 80% din preţul mediu ponderat al produselor similare înregistrat la nivel naţional în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare sesiunilor de licitaţie;
  2. Pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2022, preţul maxim de vânzare va fi egal cu 95% din preţul mediu ponderat al produselor similare înregistrat pe pieţele centralizate în România în ultimele 6 luni anterioare sesiunii de licitaţie.

Prin urmare, în ciuda faptului că la începutul acestui an Guvernul a decis să elimine preţurile reglementate pentru producători începând cu 1 iulie 2020 (ca urmare a intervenţiei Comisiei Europene), Ordinul 79/2020 impune un nou preţ reglementat pentru o parte din gazele naturale româneşti, preţ care va fi aplicabil după această dată. Măsurile astfel adoptate nu sunt compatibile cu legislaţia Uniunii Europene şi nici îşi regăsesc suportul în legislaţia primară.

Pe de altă parte, tot începând cu data de 1 iulie 2020, vor fi eliminate preţurile reglementate pentru consumatorii casnici, furnizorii având astfel posibilitatea de a negocia liber preţul gazelor naturale cu această categorie de consumatori. 

Ruxandra Bologa, Partener şi unul dintre coordonatorii practicii de Energie şi Resurse Naturale

Raluca Gabor, Asociat Senior, Energie şi Resurse Naturale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO