Energie

Rompetrol: Pe noi nu ne interesează cine a semnat memorandumul Petromidia, Ponta sau Cioloş. Este semnat de guvern

Rompetrol: Pe noi nu ne interesează cine a semnat...

Autor: Roxana Petrescu

08.07.2016, 17:58 2690

Azamat Zhangulov, senior vice president KMG International (fostul grup Rompetrol), spune că partea kazahă este pregătită să plătească cele 200 de milioane de dolari pentru a cumpăra 26,69% din pachetul de 44,69% pe care statul în deţine acum la Rompetrol Rafinare şi că prevederile din memorandmul semnat în 2013 între stat şi KazMunayGas trebuie să fie îndeplinite anul acesta conform calendarului stabilit între cele două părţi.

Problema este că în acest moment orice subiect legat de grupul petrolier devine incert în contextul în care de la privatizarea companiei, până la însăşi legalitatea memorandumului, totul este investigat de procurori. De asemenea, activele Rompetrol Rafinare sunt sub sechestru.

„Suntem pregătiţi să cumpărăm un pachet de 26% de la stat în 2016. Este un calendar stabilit cu guvernul. Am discutat cu ministrul Energiei (Victor Grigorescu – n.red.) despre executarea memorandului. Este un contract semnat de guvernul anterior care trebuie respectat. Pe noi nu ne interesează cine a semnat, Ponta sau Cioloş, ci că este semnat de guvern. Suntem pregătiţi să cumpărăm acţiunile statului dacăvând”, a spus Azamat Zhangulov în cadrul ediţiei de azi a ZF Live.

La începutul anului 2013, statul român a semnat un memorandum de înţelegere cu grupul Rompetrol prin care se stabileşte că kazahii vor plăti 200 de milioane de dolari pentru 26,69% din pachetul de 44,69% pe care statul în deţine acum la Rompetrol Rafinare. Tot în memorandum se precizează că se vor pune bazele unui fond de investiţii de un miliard de dolari, aceasta fiind valoarea proiectelor care ar urma să fie finalizate în termen de 7 ani de zile, din care statul va avea o participaţie de 20%.

Acest memorandum a fost aprobat la începutul anului 2014 prin hotărârte de guvern semnată de Victor Ponta, premierul de la acel moment, documentul fiind caracterizat de adversarii săi politici ca simplă “escrocherie” prin care statul renunţă la o datorie istorică de 600 de milioane de dolari.

„Noi am cumpărat corect Petromidia. Dacă apare expropierea unor active sunt mecanisme legale prin care ne putem proteja. Nu cred că cineva din statul român vrea să distrugă climatul de investiţii şi nici sădespăgubească masiv investitorii.”

Scandalul din jurul Rompetrol vine în contextul în care în aprilie kazahii au bătut palma cu un grup chinez, Chine Energy Company Limited (CEFC) pentru cedarea unui pachet de 51% din acţiunile KMG International, entitatea prin care KazMunayGas controlează operaţiunile Rompetrol din România şi de peste hotare.

„Contractul cu chinezii este semnat şi trebuie să îndeplinim numite condiţii. Ca în orice tranzacţie, acest lucru durează. Situaţia din România ar putea influenţa tranzacţia, astfel încât să nu mai putem investi aici, dar nu poate fi anulată, în baza înţelegerii cu partenerii.”

În legătură cu rezultatele operaţionale ale Rompetrol Rafinare, Zhangulov a declarat că se aşteaptă ca anul acesta rafinăria Petromidia să înregistreze un profit mai mare decât cel de anul trecut. În 2015, pentru prima dată în ultimii 11 ani de zile Rompetrol Rafinare, compania care administrează rafinăria Petromidia, a ieşit pe plus, terminând anul cu un profit net de 84 de milioane de lei.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO