Energie

Rompetrol a finalizat creşterea capacităţii de procesare a Petromidia de la 3,5 la 5 mil.tone

Rompetrol a finalizat creşterea capacităţii de...

Autor: Andreea Unturica, Cosmin Vaideanu

27.09.2012, 17:28 397

Valoarea totală a investiţiilor se ridică la peste 380 de milioane de dolari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Iniţiat în 2006, programul a vizat realizarea a nouă proiecte, construcţia de cinci noi instalaţii, precum şi modernizarea sau extinderea altor patru deja existente.

Din totalul alocat acestui program, aproximativ 170 de milioane de dolari au vizat construcţia şi integrarea instalaţiei de hidrocracare blândă în cadrul fluxului tehnologic al rafinăriei.

"Rafinăria Petromidia este un activ important pentru KazMunayGas şi Rompetrol, fiind capabilă din punct de vedere tehnologic să proceseze integral ţiţei din Kazahstan. Finalizarea acestui program susţine obiectivele KazMunayGas de diversificare a rutelor de export a ţiţeiului către Uniunea Europeană, prezenţa companiei în zona Mării Negre şi a Mării Mediterane, dar şi integrarea Rompetrolului în cadrul reţelei valorice, de la sonda de extracţie şi până în rezervorul clientului", a declarat Daniyar Berlibayev, senior vicepreşedinte al KazMunayGas.

Lucrările au fost coordonate de Rominserv, acestea implicând peste 280 de companii, 3.500 de persoane, 200 de piese, 2.400 de tone de ţeavă şi 130 de kilometri de reţea electrică.

La evenimentul de joi, prilejuit de finalizarea programului de majorare a capacităţii rafinăriei Petromidia, a fost prezent şi secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu.

"Vreau să reafirm ceea ce am spus conducerii grupului KazMunayGas şi grupului Rompetrol, susţinerea totală pe care Guvernul României o manifestă pentru investiţiile pe care dânşii le fac în România în sectorul energetic în care activează. Suntem preocupaţi de reindustrializarea ţării, suntem preocupaţi de modernizarea economiei, căutam parteneri, iar KazMunayGas, precum şi Republica Kazahstan s-au dovedit parteneri de nădejde de-a lungul timpului", a afirmat secretarul de stat în Ministerul Economiei.

În paralel cu programul de extindere a capacităţii de procesare, Grupul Rompetrol a dezvoltat şi alte proiecte necesare susţinerii acestuia - construcţia terminalului din largul Mării Negre pentru aprovizionarea cu ţiţei, triplarea capacităţii de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare ţiţei şi produse finite, construcţia terminalului de import-export gaz petrolier lichefiat.

De asemenea, compania a alocat suplimentar peste 50 milioane de dolari pentru proiecte de mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO