Caută doar în titlu
Energie

Romgaz şi Lukoil prospectează perimetrul Trident din Marea Neagră: Cele două companii vor să foreze o sondă de explorare-evaluare

Romgaz, în parteneriat cu Lukoil, vizează forarea unei sonde de explorare-evaluare în zăcământul din perimetrul Trident situat în Marea Neagră, la sfârşitul anului sau în prima jumătate a anului viitor, iar în funcţie de rezultat se ia în calcul valorificarea comercială a resurselor.

Directorul general adjunct al Romgaz, Dumitru Gheorghe Rotar, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Mediaş, că alături de Lukoil, va fi explorat şi evaluat perimetrul Trident din Marea Neagră.

”E nevoie de mai mult timp, pe de o parte, pentru a evalua potenţialul perimetrului (n.r. Trident) şi pe de altă parte, de a lua decizia comercială pentru a valorifica eventualele resurse contingente pe care o să le descoperim în plus faţă de cele anunţate deja de circa 30 de miliarde de metri cubi. Probabil în vâltoarea evenimentelor suntem puşi la acelaşi nivel cu ceilalţi titulari de acorduri petroliere din Marea Neagră fără a se lua în calcul că unele acorduri au început cu mulţi ani înainte înaintea acordului nostru. Concret, probabil că la sfârşitul anului, sau în prima jumătate a anului viitor vom începe forajul unei sonde de explorare-evaluare (n.r. în perimetrul Trident din Marea Neagră). Operatorul desemnat de către noi, Lukoil, o să facă acest lucru şi o să forăm această sondă, fiind antamate eventual încă două sonde pentru evaluarea potenţialului perimetrului”, a spus Dumitru Gheorghe Rotar, la Mediaş, în cadrul unei conferinţe de presă.

În funcţie de rezultatele obţinute se va lua în considerare eventuala valorificare comercială a resurselor contingente care urmează să fie transformate în rezerve, a mai spus Rotar.

”În momentul în care se forează o sondă se forează pentru verificarea conţinutului atât cantitativ cât şi calitativ a resurselor de care pe care le anticipăm a fi acolo. După ce le verificăm aceste resurse potenţiale devin surse contingente. Ştim că sunt acolo, nu ştim cât de mari sunt (...) Niciodată nu o să se extragă toate resursele dintr-un zăcământ. Prin urmare rezervele nu o să fie niciodată la nivelul resurselor”, a adăugat Rotar.

La rândul său, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a spus că în cazul în care în perimetrul Trident din Marea Neagra se va găsi un zăcământ economic viabil se va trece la exploatarea lui.

”(...) Ne interesează ca orice nouă sursă de exploatare de gaz, fiind în obiectul nostru de activitate şi vedem exact la momentul potrivit ce identificăm şi cum identificăm. Decizia, din punct de vedere logic, fiind în program de explorare cu Lukoil, se va trece la exploatare dacă se va găsi un zăcământ economic viabil, altfel nu avem ce discuta”, a spus Adrian Volintiru.

Companii - care are si subcategorii

Etichete: ROMGAZ,MAREA NEAGRĂ,

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.