Energie

Romelectro este înscrisă la o licitaţie de 1 mld. euro în Turkmenistan. Romaero şi Siveco şi-au manifestat interesul pentru afaceri în statul din Asia Centrală

Romelectrica este înscrisă la o licitaţie de 1 mld. euro în Turkmenistan. Romaero şi Siveco şi-au manifestat interesul pentru afaceri în statul din Asia Centrală

Autor: Cristina Roşca

12.10.2012, 18:17 937

Romelectro, companie specializată în furnizarea de servicii pentru industria energetică, a participat în Turkemnistan la o licitaţie de 1mld. dolari pentru realizarea unei linii de înaltă tensiune dintre capitala Ashgabat şi portul Turkmenbaşi, pe o distanţă de aproximativ 400 de kilometri. Licitaţia a fost blocată însă urmează a fi reluată, Romelectro urmând a participa şi la această nouă rundă. Romelectro nu este însă prima companie care a făcut afaceri în statul din Asia Centrală. Surse din cadul Ambasadei României în Turkmenistan spun că Arcom, firma de construcţii a lui Gigi Becali intrată în insolvenţă în decembrie anul trecut, a început construcţia unui imobil în Ashgabat, capitala statului Turkmenistan însă aceasta nu a mai fost finalizată.

Într-o perioada în care toată Europa alături de Statele Unite este în criză, situaţie care este evidentă în special pe piaţa imobiliară şi de construcţii, piaţa de profil din Turkmenistan este în plin boom, clădirile răsărind pe străzile capitalei ca ciupercile după ploaie. În acest context companiile locale de construcţii ar putea aici pentru a dezvolta noi proiecte în contextul în care piaţa locală este în repaus. "România ar putea colabora cu Turkmenistanul în domenii precum producţie, industrie, energie, transporturi şi chiar construcţii", au spus atât preşedintele României, Traian Băsescu cât şi omologul său turkmen, Gurbangulî Berdâmuhamedov la întâlnirea bilaterală de ieri. Piaţa de construcţii din Turkmenistan este dominată de companii turceşti.

Traian Băsescu a mai spus ieri că în afară de Romelectro şi Siveco şi-a exprimat interesul de a intrat pe această piaţă. Siveco este interesată să realizeze sistemul informatic de comunicaţii între ministere. De asemenea, Romaero şi-a anunţat interesul de a încheia un contract pentru întreţinerea aeronavelor Boeing de pe această piaţă.

Dacă firmele româneşti deja şi-au manifestat interesul pentru Turkmenistan, nici firmele din statul din Asia Centrală nu au întârziat să facă paşi înspre România. Astfel, potrivit unor surse din cadrul MAE companii din Turkmenistan, Azerbaijan şi Canada s-au arătat interesate să realizeze investiţii în portul Constanţa. Prin aceste investiţii companiile din Asia Centrală şi-ar putea asigura deschiderea către Europa.
În timpul întâlnirii dintre Traian Băsescu şi omologul său turkmen cei doi oficiali au afirmat că au purtat discuţii privind realizarea unui coridor de transport de marfă care să lege porturile Constanţa şi Turkmenbaşi. "România este principala noastră poartă către Uniunea Europeană", a spus Berdâmuhamedov. Băsescu a adăugat că România va ajuta la transportul mărfurilor turkmene indiferent de mijloacele de transport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO