Energie

România exportă energie la foc automat, dar piaţa spot de la Bucureşti plânge după curent. De la începutul anului preţul MWh a crescut de trei ori

România exportă energie la foc automat, dar piaţa spot...

Autor: Roxana Petrescu

03.02.2017, 00:07 1623

De la începutul anului, România şi-a păstrat statutul de exportator net de energie, dar în aproape toate zilele pe pia­­ţa spot a bursei OPCOM a fost un deficit între cantitatea ce­­rută de jucători şi cea pusă spre vânzare.

Dacă era sufi­cien­­tă energie pentru a fi trimisă peste graniţe, de ce s-a cre­at aceas­tă sărăcie în tranzacţionarea de pe o zi pe alta, plat­for­ma preferată de actorii de pe piaţa pe care anul trecut s-a co­mer­cia­­lizat echi­valentul a jumătate din consumul de energie local?

Spre exemplu, pe data de 19 ianuarie, România a trimis la export o cantitate orară medie de 1.347 MW, timp în care pe piaţa spot se înregistra un deficit de peste 1.000 MW, lu­cru care a dus preţul mediu spot spre pragul de 90 de euro pe MWh, arată datele centralizate de ZF din mai multe sur­se precum OPCOM sau rapoartele operative ale Transelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO