Energie

România poate accesa în următorii 9 ani circa 6-7 miliarde euro printr-un program european de modernizarea a sectorului energetic, dar riscă să rateze startul pentru că nu a creat încă mecanismele de implementare a proiectelor

România poate accesa în următorii 9 ani circa 6-7...

Autor: Roxana Rosu

01.07.2021, 10:26 142

România poate accesa, în perioada 2021-2030, circa 6-7 miliarde euro din suma alocată prin Fondul pentru Modernizare lansat de Uniunea Europeană pentru a finanţa investiţii destinate modernizării sectorului energetic în zece state europene, dar riscă să rateze primul an de investiţii din cauza lipsei mecanismelor naţionale de implementare a proiectelor de modernizare energetică, potrivit unei analize a companiei de consultanţă în management, Horváth.

„UE a creat acest Fond pentru a sprijini state est-europene a căror economii suferă din cauza sectorului energetic necompetitiv. În mod cert, ţara noastră are nevoie de acest ajutor pentru a-şi moderniza lanţul valoric energetic. Din păcate, infrastructura şi tehnologiile învechite au ca urmare faptul că România realizează un PIB de 2.330 euro la tona de gaze cu efect de seră pe care le produce, în timp ce în cazul altor economii mai dezvoltate, situaţia este în mod clar diferită. De exemplu, Suedia raportează 10.125 euro per tona de emisii de carbon, iar Franţa 7.330 euro. Acest lucru înseamnă că producem puţin, în schimb poluăm mult”, explică Vlad Gheorghe, reprezentant Horváth.  

Faptul că România are cea mai mare cotă din Fondul pentru Modernizare, aproximativ 31%, este un succes de negociere, cu toate acestea piaţa locală nu se numără printre cele cinci ţări beneficiare care au creat deja cadrele necesare implementării proiectelor ce vor primi finanţarea Comisiei Europene şi Băncii Europene de Investiţii, prin intermediul Fondului.

”Întârzierea modernizării sistemului energetic cu încă un an, dacă ratăm termenul de depunere a proiectelor din această vară, va avea consecinţe puternice la nivel economic contribuind la continuarea volatilităţii pieţei energetice. Fondul de Modernizare, însă, trebuie să fie alocat pe baze economice şi, implicit, sustenabile”, mai punctează Vlad Gheorghe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO