Energie

Reactorul 1 de la Cernavodă va fi oprit planificat începând de vineri, pentru 50 de zile

Reactorul 1 de la Cernavodă va fi oprit planificat...

Autor: Firuta Flutur, Cătălin Legănel

05.05.2016, 17:19 336

“Reactoarele CNE Cernavodă sunt oprite alternativ, fiecare la doi ani, pentru realizarea programelor de mentenanţă corectivă şi preventivă, inspecţii obligatorii, testări obligatorii, conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), care se pot efectua numai cu centrala oprită şi implementarea de modificări de proiect pe anumite sisteme/echipamente/componente. Opririle planificate sunt considerate proiecte ale companiei, iniţiate cu aproximativ 24 de luni anterior datei planificate, avand o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane şi bugetare corespunzătoare”, se arată într-un comunicat al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica.

Oprirea planificată a Unităţii 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă din acest an va avea o durată de aproximativ 50 de zile, faţă de durata normală a opririlor planificate, de aproximativ 30 de zile.

Prelungirea duratei opririi planificate a Unităţii 1 implică realizarea unor lucrări suplimentare de întreţinere a generatorului de aburi. Acesta este un demers standard, implementat de centralele de tip CANDU 6 la nivel global, o singură data pe toată durata iniţială de viaţă de 30 de ani a unei unităţi nucleare, în funcţie de analiza datelor tehnice.

Analizele aferente prelungirii opririi planificate au evidenţiat avantaje de natură economică şi tehnică materializate prin îmbunătăţirea eficienţei ciclului termic ce are drept rezultat creşterea producţiei cu circa 1,5 - 2 la sută faţă de nivelul prognozat în lipsa efectuării acestei lucrări. Aceleaşi analize au indicat că
momentul optim de realizare a acestei lucrări la Unitatea 1 este în cadrul opririi planificate din anul 2016.

Lucrările se vor efectua în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate, utilizate la CNE Cernavodă, mai transmite Nuclearelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO